Emir van Koeweit overleden

De emir van Koeweit is zondag overleden. Dit heeft het koninklijke hof van Koeweit laten weten. Sjeik Jaber al Ahmad al Sabah regeerde het olierijke golfstaatje sinds 1977....

ANP

De emir was ziek nadat hij in 2001 een hersenbloeding had gekregen. Daarom had hij al de meeste taken gedelegeerd aan premier sjeik Sabah al Ahmad al Sabah. De emir werd sinds 2001 dan ook nog maar zelden in het openbaar gesignaleerd. Hij was de dertiende heerser van de Sabah-dynastie die Koeweit al 245 jaar regeert.

Minister van Informatie Anas al Rasheed las de bekendmaking van het hof voor op de Koeweitse staatstelevisie. Er is een periode van rouw van veertig dagen afgekondigd. Na de bekendmaking werden op de staatstelevisie Koranverzen voorgelezen.

Volgens de Koeweitse grondwet wordt kroonprins sjeik Saad al Abdullah al Sabah automatisch de nieuwe emir. De 76-jarige kroonprins is ziek sinds een operatie aan zijn darmen in 1997. Emir Jaber splitste daarom in 2003 de taken van de kroonprins en premier. Zijn halfbroer sjeik Sabah kreeg de regeertaken. In het parlement is onlangs opgeroepen de opvolging anders te regelen, gelet op de ziekte van de kroonprins.

Meteen na de bekendmaking van de dood van de emir verzamelde zich een rouwende menigte voor het paleis. Politie en de nationale garde zijn gemobiliseerd.

Koeweit, dat circa 2,2 miljoen inwoners telt, bezit ongeveer een tiende van de bekende oliereserves in de wereld. Het is een van de rijkste landen ter wereld.

Toen Iraakse troepen op 2 augustus 1990 Koeweit binnentrokken, vluchtte Sabah naar Saudi-Arabië. Na de Tweede Golfoorlog keerde de emir in februari 1991 naar huis terug. Als bondgenoot van de VS probeerde hij vervolgens de Iraakse invloed in de regio te beperken. Er zijn nog steeds bijna 30.000 Amerikaanse militairen gestationeerd in Koeweit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden