Embryonale selectie: ik had het wel gewild

Gezondheid moeten we niet overwaarderen, zegt Esmé Wiegman van de ChristenUnie in een artikel over de vraag of embryo’s mogen worden geselecteerd (binnenland, 28 mei)....

Martine van den Boomen en Utrecht

Ik heb een erfelijk gen met 50 procent kans op overdraagbaarheid. Embryonale selectie was niet in beeld in de jaren dat ik over kinderen nadacht. Ik heb zelf een keuze gemaakt: geen kinderen.

Nu denk ik aan mijn ongeboren, laten we zeggen, dochter. Ik denk aan mijn lieve meisje dat het ene na het andere pijnlijke onderzoek moet doorstaan, gevolgd door een aantal vervelende operaties. Ze begrijpt het niet. Ik denk aan scholen die mijn kind weigeren omdat ze te veel aandacht zou vragen. Ik denk aan mijn kind dat met sport en spel alleen voor spek en bonen mee mag spelen. Ik denk aan mijn puber die het mikpunt wordt van spot bij dansles en niet moet denken dat ze ooit een man zal vinden. Ik denk aan mijn prachtige meid die zich ondanks alle hindernissen cum laude door een universitaire studie heen slaat, trouwt en aan haar eerste baan begint. Oeps, de eerste medische keuring. Waarom alleen bij haar?

Ze koopt haar eerste huis en ondervindt problemen met de levensverzekering van de hypotheek.

Na acht jaar werken belandt ze als gevolg van haar progressieve aandoening in een revalidatiebehandeling en valt ze definitief gedeeltelijk uit voor haar werk. Ze besluit voor zichzelf te beginnen omdat ze dan haar tijd beter in kan delen. De WIA werkt nog vijf jaar door. Ze wordt onder de nieuwe strenge regels 70 procent afgekeurd. Na vijf jaar houdt haar WIA-bescherming op. Een ondernemer wordt immers geacht zijn risico’s zelf te dragen. Fatsoenlijk verzekeren kan ze zich niet.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de fysieke pijn en beperkingen die de kwaliteit van haar leven bedreigen. Alles wat voor veel anderen vanzelfsprekend is, is dat voor haar niet.

Mevrouw Wiegman, ik zou nu niets liever willen dan een kind, gehandicapt of niet. Maar ik begrijp nog steeds mijn motivatie van toen. En als de mogelijkheid voor embryonale selectie toen had bestaan, had ik er heel waarschijnlijk gebruik van gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden