Embryo-besluit stemt ChristenUnie én ziekenhuis tevreden

Het kabinet gaat de selectie van embryo's aan strakkere voorwaarden onderwerpen. Dat stemt zowel de ChristenUnie als het academisch ziekenhuis Maastricht tevreden.

ANP

Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) is tevreden over het vertrouwen dat het kabinet stelt in de werkwijze van het ziekenhuis. De werkgroep Preïmplantatie Genetische Diagnostiek (PGD) mag op meer ziektes gaan selecteren dan nu de praktijk is. Wel gaat een commissie in het azM elk individueel geval toetsen op onder meer de ernst en de aard van de ziekte en de behandelmogelijkheden.

Volgens het ziekenhuis ‘getuigt de opstelling van de regeringspartijen van flexibiliteit en realiteitszin. Terecht respecteert het kabinet de autonomie van de wensouders bij het maken van keuzes, zo lang die niet in strijd zijn met de professionele verantwoordelijkheid van de hulpverleners.’ Het azM onderschrijft de opvatting dat een tweede centrum voor PGD niet noodzakelijk is.

Voorwaarden
Volgens staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) sluiten de voorwaarden voor embryoselectie die het kabinet nu vaststelt nauw aan bij de huidige manier van werken. Vrouwen die voorheen in aanmerking kwamen voor deze methode, zullen daar volgens haar ook in de toekomst gebruik van kunnen maken. ‘We volgen de regels uit de praktijk zoals die nu al gehanteerd worden.’

De PvdA is daar blij mee. 'Vrouwen weten nu waar ze aan toe zijn’, zegt Kamerlid Khadija Arib. Ook andere partijen tonen zich tevreden. Het 'gedoe' heeft ook wat opgeleverd, zei Tweede Kamerlid Jan de Vries (CDA) vrijdag in reactie op het kabinetsbesluit. Hij noemde het een ‘helder, weloverwogen en zorgvuldig’ besluit. Het CDA zal het dan ook vanuit een ‘constructieve visie’ beoordelen. Dinsdag komt de fractie met een definitief oordeel.

De kwestie ligt nog steeds gevoelig in de fractie. Maar De Vries klinkt voorzichtig positief. Hij benadrukt het belang van het toetsingskader dat het kabinet voorstelt. Dat is niet alleen gericht op specifieke ziekten, maar stelt ook randvoorwaarden voor eventuele nieuwe medische mogelijkheden. Hij noemt het voorstel ‘toekomstbestendig’.

Brief
Bussemaker moest eind mei een brief aan de Tweede Kamer over uitbreiding van embryoselectie intrekken nadat Rouvoet bezwaar had gemaakt. De nieuwe brief van Bussemaker noemde de vicepremier vrijdag een betere brief dan de vorige, die voor hem onaanvaardbaar was.

Daarin stond dat het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) ook embryo's mag gaan selecteren op ziektes als erfelijke borst- en darmkanker, ziektes waarvan niet met zekerheid vaststaat dat ze zich ook zullen voordoen als een embryo een afwijkend gen bevat. Rouvoet had daar grote moeite mee, maar de criteria die nu gesteld gaan worden, hebben hem zo gerustgesteld dat het AZM nu toch op meer ziektes mag gaan selecteren.

Terughoudend
Hoewel het AZM, dat als enige ziekenhuis de embryoselectie mag uitvoeren, in de praktijk terughoudend was met de techniek, stond volgens Rouvoet de deur wagenwijd open voor steeds bredere toepassing. Met het formuleren van criteria zoals aard en ernst van de ziekte, is dit niet meer het geval.

Rouvoet wilde vrijdag niet spreken van een compromis, maar van een weg die voor alle drie coalitiepartijen begaanbaar is. Vicepremier Wouter Bos (PvdA) zei blij te zijn voor alle vrouwen die weken van bezorgdheid en grote twijfel achter de rug hebben. Premier Jan Peter Balkenende (CDA) sprak van een helder en zorgvuldig standpunt.

Vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) (ANP) Beeld
Vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden