Emancipatie

Geachte mevrouw Hirsi Ali,..

Op de inhoud van uw toespraak kom ik later terug. Eerst wil ik u vertellen dat ik tot een aantal jaren terug een grote bewonderaar van u was. Ik had bewondering voor uw moed om moeilijke en gevoelige thema`s bespreekbaar te maken. Ik had bewondering voor u omdat u het opnam voor de mensen die niet voor zichzelf kunnen opkomen; omdat u in uw verleden had ervaren hoe het is om onderdrukt te worden; hoe het is om niet vrijuit te mogen spreken; en hoe het is om achtergesteld te worden. U had deze pijn gevoeld en daarom was u de aangewezen persoon om anderen daarvoor te behoeden.

Ook ik heb ik deze pijn gevoeld. Ik ben net als u geboren in een land waar oorlog mijn jeugd heeft gedomineerd. Waar ik vanwege mijn etnische afkomst en geloofsovertuiging dagelijks werd achtergesteld en onderdrukt. Ook ik ben mijn vaderland ontvlucht om ergens anders een bestaan op te bouwen; om niet meer achtergesteld te worden; om vrijuit te mogen spreken; en een ander geloof te belijden of juist niet. En last, but not least, ik ben ook van Nederland gaan houden en zal het nooit accepteren dat in Nederland mensen achtergesteld of onderdrukt worden of dat mensen niet vrijuit mogen en kunnen spreken.

Van mijn bewondering voor u is inmiddels niets meer overgebleven (wat ik erg jammer vind). Bewondering heeft plaatsgemaakt voor animositeit jegens uw werkwijze. Waarom? Omdat u naar mijn mening gaandeweg in uw strijd volkomen bent vergeten waarom u de strijd was begonnen. Namelijk; opkomen voor de rechten van de mensen die niet voor zich zelf kunnen opkomen. Het is niet meer uw strijd tegen de onderdrukking van (islamitische) vrouwen, maar het is nu de strijd geworden tussen uw gelijk en dat van anderen. Dit onder het motto `you are with us or against us`. U weet als geen ander dat de wijze waarop u de emancipatie van moslim vrouwen bespreekbaar wilt maken, niet bijdraagt aan de verbetering van hun positie. Maar u bent zo overtuigd van uw eigen mening en werkwijze dat u anderen nauwelijks een kans geeft. U noemt politici, die vanuit hun verantwoordelijkheid proberen spanning tussen verschillende groepen in de samenleving niet groter te laten worden, `naïef`. Terwijl het u had gesierd als u als Kamerlid hetzelfde had gedaan.

Geachte mevrouw Hirsi Ali,

Ik zal altijd uw `strijdkameraad` zijn als u zich weer inzet voor de rechten van de mensen die worden onderdrukt. Ik zal u altijd steunen in uw strijd om misstanden binnen de islam bespreekbaar te maken. Ik zal u altijd bewonderen voor uw moed om ten koste van alles voor uw idealen op te komen. Maar de manier waarop u nu de strijd aangaat is niet mijn manier. Ik houd van een strijd zonder vooroordelen. Ik houd van dialoog en consensus. Ik houd van multiculturalisme. Uw `toespraak` in de Volkskrant laat zien dat u (nog) niet aan mijn manier van strijd toe bent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden