Emancipatieraad wil werk en zorg dichter bij elkaar

De moeizame relatie tussen betaalde arbeid en zorg heeft tot gevolg dat vrouwen hun eerste zwangerschap uitstellen. Dit uitstel kan leiden tot problemen omdat de vruchtbaarheid afneemt naarmate de leeftijd vordert....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Tot deze conclusie komt de Emancipatieraad in zijn rapport Het late ouderschap: over uitstel en afstel. De raad denkt aan mogelijkheden om in deeltijd of flexibel te werken, eventueel met een wettelijk recht op deeltijdwerk.

Ook wordt gepleit voor verschillende soorten betaald verlof. Nu kunnen ouders na de geboorte van een kind tijdelijk minder gaan werken, maar dat moet veelal op eigen kosten. Het betaalde werk wordt voor 70 procent door mannen en voor 30 procent door vrouwen gedaan. Bij het onbetaalde werk is dat omgekeerd.

Een derde voorziening bestaat uit belastingfaciliteiten en kinderbijslag. De mogelijkheid om kinderopvang als bijzondere aftrekpost in mindering te brengen, is gering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.