Nieuws

EMA: Pfizer-vaccin ook geschikt voor kinderen vanaf 12

Het coronavaccin van Pfizer kan in Europa voortaan ook worden ingezet voor kinderen vanaf 12 jaar. Of dat in Nederland ook echt gaat gebeuren, is nog even de vraag: daarvoor zal minister Hugo de Jonge naar alle waarschijnlijkheid eerst het advies van de Gezondheidsraad inwinnen.

In de VS, zoals hier in New Orleans, worden tieners van 12 tot 15 jaar al gevaccineerd met het Pfizer-vaccin.  Beeld Reuters
In de VS, zoals hier in New Orleans, worden tieners van 12 tot 15 jaar al gevaccineerd met het Pfizer-vaccin.Beeld Reuters

Vandaag besloot het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) het vaccin in elk geval ook toe te laten bij alle kinderen vanaf de brugklasleeftijd. Het vaccin is net zo werkzaam als bij volwassenen en geeft nauwelijks meer bijwerkingen, bleek eerder al uit veldproeven onder ruim tweeduizend kinderen: 20 procent krijgt wat verhoging, tegenover 17 procent bij volwassenen.

Duitsland maakte donderdag al bekend het vaccin vanaf 7 juni aan te bieden aan kinderen vanaf 12 jaar die dat willen. Ook in de Verenigde Staten is het vaccin al beschikbaar voor tieners vanaf die leeftijd. In ons land krijgen momenteel alleen 16- en 17-jarigen met een hoog medisch risico de coronaprik. Daarbij gaat het om adolescenten met bijvoorbeeld downsyndroom of nierfalen.

Maar wat de afzonderlijke Europese lidstaten precies doen, daarover gaat de EMA niet, benadrukte EMA-bestuurder Fergus Sweeney vrijdag op een persconferentie. ‘Onze rol is het om objectieve wetenschappelijke gegevens beschikbaar te stellen, waarop de landen hun beleid kunnen baseren.’

Complicaties

Hoewel een corona-infectie bij kinderen doorgaans zonder complicaties verloopt, zijn er in ons land toch zo’n 450 kinderen van 15 jaar of jonger in het ziekenhuis beland. Bovendien zou het inenten van kinderen de epidemie verder kunnen dempen, omdat het virus soms ook rondgaat op scholen en in vriendengroepen.

Critici brengen daar tegenin dat het onethisch is om nu al kinderen in te enten, terwijl in veel armere landen zelfs de zorgmedewerkers nog niet eens zijn gevaccineerd. Bovendien zou het prikken van kinderen de vaccinscepsis kunnen aanwakkeren. En een noodzaak is er niet. Met name Israël, waar de volwassenen wel maar de kinderen niet worden ingeënt, bewijst dat de epidemie ook zonder kindervaccins is te beteugelen.

Niettemin worden ook andere coronavaccins getest voor gebruik bij kinderen. Moderna en AstraZeneca onderzoeken of de vaccins kunnen worden ingezet bij baby’s vanaf een halfjaar, een groep die juist weer wat meer risico heeft op problemen bij covid. Pfizer zelf onderzoekt zijn vaccin inmiddels bij kinderen van 2 tot en met 11 jaar. Ook wordt onderzocht of kinderen onder de 12 jaar toe kunnen met een lagere dosis.

Hartontsteking

In de VS ontstond na invoering van het kindervaccin enige onrust, nadat sommige pas ingeënte tieners ‘myocarditis’ kregen, een ontsteking van de hartspier. Maar de EMA beoordeelt die gevallen net zoals een werkgroep van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC na onderzoek ook al deed: gewoon toeval, heel af en toe krijgen mensen nu eenmaal myocarditis nadat ze zijn ingeënt. ‘We geloven niet dat we hier een signaal zien,’ aldus hoofd medicijnveiligheid van de EMA, Georgy Genov.

Denkbaar is wel dat er later bijwerkingen aan het licht komen die zo zeldzaam zijn dat men ze in de testfase nog niet heeft gezien, erkent de EMA. Maar verwacht wordt het niet: zo'n bijwerking zou men immers onderhand ook al bij de wat oudere ingeënten moeten zijn waargenomen, redeneert de EMA.

Wel registreert de EMA voor de zekerheid alle medische gebeurtenissen na inname van het vaccin. ‘De afgelopen maanden hebben we gezien dat het Europese systeem tot de wereldtop hoort in het vroeg opsporen van eventuele bijwerkingen', aldus Cavaleri.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden