NieuwsVaccin Pfizer-BioNTech

EMA keurt eerste coronavaccin goed voor Europa; ‘belangrijke mijlpaal’

Het Europese vasteland krijgt zijn eerste vaccin tegen corona. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) heeft maandagmiddag groen licht gegeven voor markttoelating van het coronavaccin ‘Comirnaty’, van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse bedrijf BioNTech. Een ‘belangrijke mijlpaal’, zegt het EMA.

Israël is afgelopen weekend begonnen met vaccineren.  Beeld AFP
Israël is afgelopen weekend begonnen met vaccineren.Beeld AFP

Ondanks de razendsnelle ontwikkeling en beoordeling is de veiligheid gewaarborgd, benadrukte EMA-directeur Emer Cooke bij de bekendmaking. ‘Veiligheid is onze allerhoogste prioriteit. We zijn ons volledig bewust van de enorme verantwoordelijkheid die op ons rust. We hebben koers gehouden en ons laten leiden door de kracht van het wetenschappelijke bewijs, en niets anders. En dat bewijs laat duidelijk zien dat de voordelen groter zijn dan de risico’s.’

‘De snelheid is het gevolg van de inzet van veel meer mensen, en het gelijktijdig doen van allerlei processen die normaal na elkaar volgen’, benadrukte in Nederland ook Leonoor Wijnans van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Bovendien worden gevaccineerden gevolgd, om te kijken of er niet alsnog zeldzame bijwerkingen aan het licht komen. ‘Al zal de kans daarop zeer klein zijn, gezien het grote aantal mensen dat het vaccin al heeft gehad’, aldus Menno van der Elst van het CBG.

Het EMA acht het vaccin van Pfizer niet alleen veilig, maar ook werkzaam: op papier beschermt het mensen die ermee worden ingeënt tegen 95 procent van de ziektegevallen. Dat geldt ook voor ouderen en kwetsbaren, blijkt uit de cijfers. Voor zwangere vrouwen is er geen reden tot zorg, maar zijn er weinig gegevens: de EMA raadt aan Comirnaty alleen in overleg toe te dienen.

Pijn rond de prikplek

In Europa wordt het vaccin, dat werd getest op 22 duizend mensen, ingezet voor iedereen van 16 jaar of ouder – op kinderen is het nog niet getest. Nu de toelating een feit is, worden de eerste Europeanen naar verwachting vlak na de Kerst, vanaf 27 december, ingeënt. In Nederland vinden de eerste vaccinaties plaats op 8 januari. In de VS en Engeland, waar het vaccin al eerder werd goedgekeurd, hebben al enkele honderdduizenden mensen hun eerste prik gehad.

Het vaccin van Pfizer heeft als meest voorkomende bijwerkingen pijn rond de prikplek, vermoeidheid, hoofdpijn en, bij ongeveer een op de zeven, verhoging. Stuk voor stuk bijwerkingen die zijn te verhelpen met wat paracetamol en na een paar dagen wegtrekken, bleek al eerder uit veiligheidsbeoordelingen in de VS.

De komende maanden hoopt Nederland 2,2 miljoen doses van het vaccin te ontvangen, goed voor 1,1 miljoen mensen. Later in het jaar verwacht men nog eens 6,2 miljoen doseringen, voor nog eens 3,1 miljoen Nederlanders. Het vaccin is in eerste instantie bedoeld voor 613 duizend zorgmedewerkers uit verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg en de thuiszorg, aldus minister De Jonge.

De gemelde 95 procent werkzaamheid zal in de praktijk overigens iets lager uitpakken, verwachten vaccinologen. Groot voordeel van het vaccin is dat het op het oog voor iedereen even goed werkt: man en vrouw, wit en gekleurd, jong en oud. Zo ziet een rapport met tienen er voor een vaccin uit, jubelden onafhankelijke experts toen die cijfers in de VS werden bekendgemaakt.

Nepbesmetting

Comirnaty bestaat uit een kunstmatig gemaakte sliert van het boodschappermolecuul RNA, dat eenmaal ingespoten bij de mens spiercellen opdraagt het uitsteekseleiwit van het virus te maken. De spiercellen gaan zich daardoor tijdelijk gedragen alsof ze met het echte virus besmet zijn. Met als gevolg dat het immuunsysteem leert het coronavirus te herkennen, voordat de nepbesmetting uitdooft.

Voor volledige inenting zijn twee prikken nodig, met 21 dagen ertussen. Kosten: 24 euro voor twee doses, die overigens worden vergoed.

Lees ook

Dit gebeurt er in het lijf als de prik is gezet
De eerste coronavaccins zijn gebaseerd op een sciencefictionachtige techniek waaraan wetenschappers tientallen jaren sleutelden. Hoe werkt die techniek, en wat gebeurt er precies in het lichaam zodra het vaccin is ingespoten?

Het vaccin is in aantocht – wat staat er te gebeuren?
Het vaccin van Pfizer en BioNTech is goedgekeurd, op 8 januari kunnen de eerste Nederlandse zorgmedewerkers worden gevaccineerd. Wat gebeurt er in de tussentijd?

Tweede vaccin goedgekeurd, maar werkt minder goed voor oudsten
De Amerikaanse toelatingsautoriteit FDA heeft vrijdag ook het coronavaccin van Moderna goedgekeurd voor noodgebruik. De beoordeling van het vaccin in Europa, staat gepland voor 6 januari.

Zwemt Big Pharma straks in het geld dankzij coronavaccins?
Bij velen leeft het idee dat de zilvervloot op het punt van binnenlopen staat voor de farmaceutische industrie nu regeringen aller landen zich reppen om hun bevolkingen in te enten. Is dat terecht?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden