Elton geeft jawoord op Gay Day

Behalve zijn eigen vrijgezellenfeest van twee dagen geleden zal er dit jaar geen grotere party in Engeland zijn geweest dan het gisteravond gehouden bruiloftsfeest van Sir Elton John met zijn partner David Furnish....

Met de meeste celebrities, de grootste feesttenten, de duurste champagne en de exclusiefste gerechten gaven de nouveaux riches van de popwereld de oude aristocratie een lesje in pronkzucht. De 58-jarige popster en zijn 43-jarige partner lieten er geen misverstand over bestaan dat de showbizz-royals in geldsmijterij de echte koningen en prinsen hebben overtroefd.

Ze trouwden weliswaar in dezelfde locatie, met dezelfde simpele ceremonie als prins Charles en Camilla Parker-Bowles eerder dit jaar, maar lieten dit volgen door een feest met aanzienlijk meer pracht en praal. Meer dan één miljoen pond was uitgetrokken om onder anderen Lulu, George Michael, Victoria Beckham en Liz Hurley te behagen.

De formele ceremonie, die buiten het oog van de camera’s in de Windsor Guildhall werd gehouden, was nog low-key gehouden. Elton John en David Furnish gingen gekleed in een zwart kostuum, dat moest symboliseren dat het huwelijk een serieuze verbintenis was en geen theaterspektakel.

Video-artiest Sam Taylor-Wood en Jay Joplin – eigenaar van de White Cube-galerie voor hedendaagse kunst – waren samen met de ouders van het stel en de hond Arthur de enige getuigen. ‘Het was een heel emotionele gebeurtenis’, vertelde Taylor-Wood. ‘Wij klapten en natuurlijk kusten de echtelieden elkaar.’ Buiten boden nieuwsgierigen het echtpaar taarten aan. ‘Oh, wat een Gay Day’, riep een fan.

De bruiloft van Elton John en David Furnish was slechts het meest glamoureuze van in totaal zevenhonderd zogenoemde burgerlijke partnerschappen die homoseksuelen gisteren voor het eerst in Engeland konden afsluiten. Behalve de popster en zijn partner ‘trouwden’ woensdag ook de bekende acteur Sir Antony Cher met de theaterdirecteur Greg Doran. Ook twee homoseksuele dominees gaven elkaar het ‘jawoord’.

Formeel heten de verbintenissen geen huwelijk, maar ze geven homoseksuelen precies dezelfde rechten als heteroseksuelen op het gebied van adoptie, nalatenschappen en fiscale behandeling.

Engeland is van ver gekomen. Honderd jaar geleden tijdens het smaadproces tegen Oscar Wilde gold homoseksualiteit nog als ‘the love that dare not speak it’s name’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden