Eltingh begint na zege op Wilander vol zelfvertrouwen aan tweede week 'Zo spelend kan ik van iedereen winnen'

Gelijk een toptennisser die op elk Grand Slam-toernooi tot de favorieten wordt gerekend, beschouwde Jacco Eltingh zijn kansen op Wimbledon....

COEN VEMER

Van onze verslaggever

Coen Vemer

LONDEN

Het was geen ordinaire bluf van Eltingh, daar is hij het type niet voor, maar meer een bewijs van groot zelfvertrouwen. Tegen Mats Wilander leverde hij opnieuw een proeve van bekwaamheid door de voormalige nummer één van de wereld voor de derde keer dit jaar te verslaan, nu met 7-6 (5), 6-3, 7-6 (4).

Zijn tegenstander was onder de indruk. 'Hij is in staat een van de grote namen te verrassen', sprak de Zweedse veteraan, daarmee benadrukkend hoe serieus Eltingh wordt genomen. Zijn volgende tegenstander is de als zevende geplaatste Zuidafrikaan Wayne Ferreira, die bekend staat om zowel zijn reusachtige forehand als om zijn plotselinge inzinkingen.

Als enige van de vier Nederlanders die zaterdag in actie kwamen, wist Eltingh zich te kwalificeren voor de laatste zestien. Jan Siemerink pakte op het centre court weliswaar een set (6-2) van Boris Becker, maar in de overige drie (2-6,

2-6, 4-6) kwam hij er nauwelijks aan te pas. Kristie Boogert en Miriam Oremans waren slechts kanonnenvoer voor Steffi Graf en Mary Joe Fernandez. Behalve Eltingh hebben Brenda Schultz en Petra Kamstra de achtste finales bereikt.

Eltingh heeft zich dit jaar ten doel gesteld om goed te presteren in de Grand Slams. Het is de enige manier voor hem om nog progressie te boeken op de wereldranglijst, waarop hij al eens als negentiende was geklasseerd. Het knappe is dat hij zijn plannen ook gewoon realiseert. In Melbourne haalde hij de kwartfinales en in Parijs was hij met een minder aansprekende plaats in de derde ronde ook al de beste Nederlander.

Hij lijkt het zeldzame vermogen te bezitten om zijn spel te verbeteren als het werkelijk spannend wordt. 'Dat is altijd zo geweest. In belangrijke jeugdtoernooien of competitiewedstrijden speelde ik vroeger ook meestal goed. Ik heb extra druk nodig. Dat blijkt ook wel, want in een periode dat ik weinig punten heb te verliezen, presteer ik doorgaans minder. Hier ben ik tot in de toppen van mijn tenen gemotiveerd.'

Op het mentale vlak is Eltingh momenteel veruit de sterkste Nederlandse speler. 'Niemand kan zich zo lang concentreren als hij', merkte zijn trainer Alex Reijnders vorige week op. In de partij tegen Wilander, die veel moeilijker was dan de score doet vermoeden, was zijn veerkracht opmerkelijk. Zowel in de eerste als in de tweede tiebreak moest hij een achterstand ongedaan maken. In de laatste set verloor hij twee keer zijn service, maar brak hij even zovele malen terug toen Wilander voor de setwinst serveerde.

Eltingh is gegroeid waar Siemerink wat is blijven steken. De laatste was vier jaar geleden met de 24ste plaats op de wereldranglijst de hoogst geklasseerde Nederlander. Natuurlijk heeft ook hij zich ontwikkeld, met name zijn servicereturn is verbeterd, maar hij heeft toch te weinig vorderingen geboekt om gelijke tred te houden met zijn vakbroeders. Hij staat nu 52ste, bijna dertig plaatsen lager dan Eltingh.

In zijn wedstrijd met Becker kwam Siemerink ruimschoots te kort. Hij had zijn tegenstander in hun enige eerdere ontmoeting verslagen op een indoorbaan in Stuttgart. Deze keer speelde hij evenwel in de achtertuin van de drievoudige Wimbledon-kampioen en dat was zoals hij zelf twee dagen eerder al had aangegeven 'een ander verhaal'.

In aanleg is de linkshandige Siemerink vermoedelijk een betere tennisser dan Eltingh. 'Hij is zeer getalenteerd en heeft een goed balgevoel', merkte Becker op. Zijn kracht is tegelijkertijd zijn zwakte. Hij leunt te veel op zijn talent, waardoor hij onbewust te gemakzuchtig optreedt. Het gaat vaak om details, maar juist die bepalen in topsport het verschil tussen winnen en verliezen.

Eltingh speelt wat in jargon 'percentagetennis' wordt genoemd. Hij gaat op zeker. Siemerink wil zich nog wel eens te buiten gaan aan frivoliteiten. Hij geeft te veel kansen weg en laat er zelf te veel lopen. Typerend was zaterdag zijn serviceverlies in de laatste set bij een stand van 4-4. Hij miste twee gemakkelijke volleys en serveerde een derde op een presenteerblaadje, zodat Becker hem eenvoudig kon passeren met een zwiepende forehand.

'Het was eigenlijk heel raar', vertelde Siemerink na zijn uitschakeling. 'De tweede en derde set verloor ik met 6-2, maar toch had ik niet het gevoel dat ik veel minder was.' Vanaf de tribunes zag het er iets anders uit en ook de statistieken vertelden een ander verhaal. Siemerink verloor aan het net meer punten dan hij won (34 tegen 33) en liet slechts twee rake passeerballen (tegen 16 voor Becker) van zijn racket vertrekken.

Opvallend was dat hij tot een hoog percentage (78) goed gelukte eerste services kwam. Echter, slechts in zes van de tien gevallen won hij vervolgens ook het punt. Becker daarentegen sloeg maar de helft van zijn eerste services in. Maar in bijna driekwart van de gevallen (73 procent) maakte hij daarna wel het punt.

De gemiddelde snelheid van Beckers tweede service werd geklokt op 166 kilometer per uur. Dat was even snel als die van Siemerinks eerste opslag. 'Tja', verzuchtte de verliezer. 'Ze zeggen wel eens dat je net zo goed bent als je tweede service. Dat blijkt hieruit wel weer.'

De eerste game van de confrontatie tussen Siemerink en Becker duurde veertien minuten. Precies vijf minuten korter dan de gehele eerste set tussen Boogert en Graf. De Zuidbeijerlandse had er lang van gedroomd de nummer een van de wereld te kunnen uitdagen, maar dat het op een nachtmerrie zou uitdraaien, had ze niet kunnen bevroeden. 'Ik werd compleet weggeblazen', zei ze na de 6-1, 6-0 in 43 minuten.

'Het tempo van Graf is te hoog voor mij. Normaal is een bal die anderhalve meter voor de baseline valt behoorlijk diep, maar niet voor Steffi. Die slaat direct een winner.' Ook voor Oremans verliep de derde ronde desastreus. Zij scoorde tegen de als dertiende geplaatste Fernandez in 56 minuten drie games. Oremans: 'Het meest frustrerende is dat ik niet mijn beste tennis heb laten zien. Ik had wel wat meer van mezelf verwacht.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden