Elsevier en Het Parool: Van der Laan liet Saadia A.-T. opdraaien voor geheim antiradicaliseringsproject

De voormalige Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan is zondag postuum zwaar onder vuur komen te liggen vanwege een vermeend 'geheim' antiradicaliseringsproject. Verschillende raadsfracties spreken van een bizar verhaal en hebben om opheldering gevraagd.

Eberhard van der Laan tijdens het debat met de Amsterdamse gemeenteraad over de situatie rond ontslagen Saadia A.-T. afgelopen september Beeld anp
Eberhard van der Laan tijdens het debat met de Amsterdamse gemeenteraad over de situatie rond ontslagen Saadia A.-T. afgelopen septemberBeeld anp

Kort achter elkaar verschenen zondag op de websites van Elsevier en Het Parool zeer stellige verhalen op basis van documenten en gesprekken met anonieme bronnen. Daaruit zou blijken dat de antiradicaliseringsafdeling op het stadhuis van plan was om Amsterdamse jongeren met extreme ideeën aan het twijfelen te brengen via vlogs. Deze 'grijze campagne' zou in opdracht van de gemeente worden gemaakt, maar de vloggers die erin figureerden zouden op geen enkele manier naar de gemeente herleidbaar mogen zijn. De campagne werd uiteindelijk nooit uitgevoerd omdat Van der Laan de filmpjes niet goed vond.

Ernstiger is de beschuldiging dat Van der Laan een zeer gemeen spel zou hebben gespeeld toen de 'geheime vloggers' vorig jaar aan het licht dreigden te komen bij een integriteitscontrole. Hij zou een bedrag van 141.200 euro dat een vlogger genaamd 'Said' toucheerde, hebben afgedaan als frauduleus. Saadia A.-T., de medewerkster die de facturen van Said tekende, zou hij ten onrechte hebben ontslagen.

'Deze serieuze aantijgingen verdienen een serieus antwoord en daar is enige tijd voor nodig', zegt locoburgemeester Eric van der Burg (VVD) zondag via zijn woordvoerder. Voor het raadsdebat van aanstaande donderdag komt Van der Burg met alle informatie.

De publicaties zijn een volgende episode in de zwaar beladen discussie over de antiradicaliseringsclub. Het team raakte afgelopen zomer in opspraak nadat Saadia A.-T., een van de belangrijkste medewerkers, 'strafontslag' kreeg wegens corruptie. Zij gunde opdrachten aan een persoon met wie zij een relatie had, schreef Van der Laan aan de gemeenteraad. Saadia zou ook namens die persoon facturen hebben opgesteld die ze vervolgens als ambtenaar weer ondertekende.

In het kielzog van de fraudekwestie berichtten verschillende media, waaronder de Volkskrant, over mismanagement en vriendjespolitiek bij de afdeling. Half september voerde Van der Laan een pijnlijk debat over de kwestie. Daarin gaf hij omzichtig toe dat hij de afdeling niet goed had aangestuurd. Het was bovendien een onbevredigend debat omdat verschillende vragen van raadsleden onbeantwoord bleven. Uit piëteit met de terminaal zieke Van der Laan durfde de gemeenteraad de burgemeester niet te hard aan te pakken. Enkele dagen na het debat meldde de burgemeester zich ziek in een brief die hij afsloot met het woord 'vaarwel'.

En nu zijn er dus de twee artikelen. In de gemeenteraad kan haast niemand het geloven. 'Onder meer omdat de inzet van vloggers gewoon met ons is besproken', zegt GroenLinks-leider Rutger Groot Wassink. 'Het staat ook in de notitie 'Online Aanpak Radicalisering' die de gemeenteraad op 2 maart van dit jaar besprak.' Destijds kreeg het plan op stadsomroep AT5 ook de nodige kritiek van PvdA-raadslid Sofyan Mbarki. 'Ik denk niet dat wij als gemeente mensen moeten claimen die namens ons een weerwoord gaan geven', zei hij.

Nog meer verbazing is er over de suggestie dat Van der Laan Saadia zou hebben gebruikt én ontslagen om de betalingen aan vlogger Said te verdoezelen. 'Dat zou een Frank Underwood-achtige actie zijn', zegt CDA-raadslid Diederik Boomsma, refererend aan de hoofdrolspeler uit House of Cards. Boomsma constateert dat het verhaal over meesterintrigant Van der Laan precies past in het straatje van de ontslagen ambtenaar. 'En we weten dat zij haar ontslag bij de rechter aanvecht.' Daarom is het volgens hem van groot belang dat 'de onderste steen zo snel mogelijk boven komt'.

Loyaliteit boven kwaliteit
Volgens berichten die eerder verschenen zou in Saadia A.-T.'s netwerk loyaliteit boven kwaliteit gaan. Daardoor zou de gemeente de afgelopen jaren belangrijke signalen van radicalisering hebben gemist. De Amsterdamse gemeenteraad van Amsterdam wil zo snel mogelijk opheldering van burgemeester Eberhard van der Laan over de aanpak en preventie van radicalisering.

Hoe de rechterhand van Van der Laan van de strijd tegen radicalisering een vriendendienst maakte
Saadia A.-T. klom op tot de rechterhand van burgemeester Van der Laan op het gebied van radicalisering. Nu wordt zij beschuldigd van fraude en belangenverstrengeling. Wie is zij? En wat is er in Amsterdam mis bij de strijd tegen radicalisering?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden