NieuwsSpaceX

Elon Musks ‘Marsraket’ explodeert op spectaculaire wijze na testvlucht

De verhuizing van Elon Musk van Californië naar Texas was al explosief nieuws, maar zijn ruimtevaartconcern SpaceX heeft daar nog wat vuurwerk aan toegevoegd. Een prototype van een nieuwe raket explodeerde woensdag na een geslaagde testvlucht bij terugkeer op de grond.

De Starship-raket explodeerde bij de landing van een testvlucht.  Beeld AP
De Starship-raket explodeerde bij de landing van een testvlucht.Beeld AP

De raket met de voorlopige naam Starship wordt ontwikkeld om in de toekomst vracht en mensen naar Mars te sturen en mogelijk op iets kortere termijn al naar de maan.

Mislukte landing

De lancering van het gevaarte verliep woensdagavond laat vlekkeloos en de raket bereikte na enkele minuten een hoogte van ruim 12 kilometer. Daarna was het de bedoeling dat de raket rechtstandig zou landen, zoals ook andere raketten van SpaceX doen. Die kunnen daardoor worden hergebruikt. Maar het toestel raakte het landingsplatform scheef en met een te hoge snelheid, waarna het eindigde in een spectaculaire vuurbal. De vermoedelijke oorzaak voor de mislukte landing is dat de motoren voortijdig afsloegen.

Leerzaam ondanks explosie

SpaceX beschouwt de test ondanks de mislukte landing als geslaagd. Ook Musk, eigenaar van het ruimtevaartbedrijf en van automaker Tesla, toonde zich op Twitter tevreden, omdat veel van de gestelde testdoelen zouden zijn bereikt. ‘We hebben alle data die we nodig hebben!’

Testvluchten van SpaceX eindigen vaker in een ‘snelle onverwachte demontage’. Maar de data die bij de vlucht worden verzameld, helpen het bedrijf bij het verbeteren van hun voertuigen. ‘Bij een test als deze wordt succes niet afgemeten aan het behalen van specifieke doelstellingen, maar aan hoeveel we kunnen leren’, schreef het ruimtevaartconcern vooraf op zijn website. Inmiddels slaagt bijna elke landing van SpaceX’ Falcon-raket, het populaire werkpaard van de firma.

Starship

SpaceX heeft inmiddels acht prototypes van zijn Starship gebouwd, maar geen enkele kwam tot nu toe hoger dan 150 meter. Ook waren eerdere prototypes kleiner dan het uiteindelijke voertuig. De testraket van woensdag had bijna de grootte van het uiteindelijke model.

Musk droomt van een toekomstige nederzetting op Mars, en Starship moet het belangrijkste transporttoestel worden. Ook de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa heeft interesse getoond om met de reuzenraket naar de maan te vliegen. President Trump wil binnen enkele jaren weer Amerikanen op de maan zetten.

SpaceX is ook het eerste commerciële ruimtevaartbedrijf dat Amerikaanse astronauten naar het ruimtestation ISS vliegt. In november werd de eerste succesvolle vlucht uitgevoerd naar het ISS met vier astronauten aan boord. Tot voor kort konden die alleen met de Russische Sojoez-modules aanmeren – een pijnlijke zaak voor de Verenigde Staten als trotse ruimtevaartnatie. Het Amerikaanse SpaceX kwam daar als eerste commerciële leverancier bij.

Meer over het ruimtevaartprogramma van SpaceX

Met een raket van Elon Musk naar de ruimte: Amerika is er klaar voor

SpaceX pendelt nu ook op en neer naar het internationale ruimtestation ISS

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden