Elmont en Willeboordse kapot na vroegtijdige uitschakeling

LONDEN - judo


In de catacomben van een congrescentrum werden ruggen gestreeld en tranen weggeveegd. De vroege uitschakeling van Guillaume Elmont, gevolgd door die van Elisabeth Willeboordse, liet zich voelen langs de olympische judomat.


De vraag is welke van de twee bondscoaches de komende dagen het meeste werk heeft om zijn pupil op te lappen. Elmont en Willeboordse maakten in Londen allebei hun olympische afscheid bekend. En de laatste wist niet eens meer zeker of ze nog wel een vervolg aan haar carrière wil breien.


De manier waarop ze in Londen ook het uitzicht op een troostprijs om zeep hielp, had erin gehakt bij de Zeeuwse veterane. Het voornemen na de Spelen bij een groot toernooi haar loopbaan af te sluiten, leek plotseling ver weg. 'Ik hoef de knop nu ook nog niet om te zetten', zei ze, gevraagd of ze al over haar judotoekomst had nagedacht.


'Ik hoop maar van wel', klonk haar coach Marjolein van Unen. Toch kon ze er onmogelijk omheen dat er voor haar pupil het nodige is veranderd de afgelopen vier jaar. In eigen land is ze achterhaald door Anicka van Emden, al zagen de bondscoaches dat anders toen ze over hun olympische afvaardiging besloten. Bovendien heeft ze op 33-jarige leeftijd nog altijd een studie geneeskunde af te ronden.


Dinsdag bleken ook haar twee olympische deelnamen niet met elkaar te vergelijken. Waar Willeboordse in Peking door Van Unen uit de put werd gepraat met het brons als beloning, had de coach vier jaar later minder te stellen met haar pupil.


'Ze was goed. Erg goed', concludeerde Van Unen. En dus kon Willeboordse zich wel voor haar hoofd slaan nadat ze in de kwartfinale in een onbewaakt ogenblik op haar rug was gelegd. In plaats van geduld te betrachten, bleef ze worpen inzetten tegen de Chinese Xu. Die wachtte rustig haar kans af en deed hetzelfde, met een vol punt tot gevolg.


Met opvallend gemak herstelde Willeboordse zich tegen tweevoudig wereldkampioene Ueno in een herkansingspartij, die echter precies een tel te lang duurde. Met nog een seconde te gaan werd het been van Willeboordse onder haar lichaam vandaan geveegd. De medailleoogst van de Nederlandse judoploeg bleef er voorlopig mee steken op nul.


Een afscheid in stijl kon het onmogelijk worden genoemd. Dat gold al helemaal voor de andere Nederlander die dinsdag in actie kwam. Guillaume Elmont kon zijn judokloffie al na zijn eerste partij, tegen de Fransman Schmitt, weer verruilen voor een trainingspak.


De wereldkampioen van 2005 leek niet eens aangedaan. Elmont wist dat hij bij de loting aan een lastige tegenstander kon worden gepaard. Het voorrecht van een beschermde positie is hij door tal van blessures kwijtgeraakt.


Als hij de laatste tijd het nieuws haalde, kwam dat vooral doordat hij een toernooi liet schieten vanwege zijn gekwetste schouder, pols of hand. Nu mankeert hij niets meer, zei hij. 'Alleen heb ik bijna geen toernooien kunnen judoën. Ik doe er tegenwoordig twee tot drie per jaar, in plaats van acht.'


In een zwaardere gewichtsklasse hoopt de oudste van de Elmont-broers zijn carrière een nieuwe impuls te kunnen geven. Het verplicht op gewicht komen kost hem steeds meer moeite, legde hij uit. Drie maanden was hij kwijt om 7 kilo te verliezen en zo zijn olympische limiet van 81 kilo te doorstaan.


Een overstap naar de klasse tot 90 kilo was hem na de vorige Spelen ook al aangeraden door zijn coach. Het is de vraag wat hij opschiet met een verlenging van een loopbaan die haar hoogtepunt voorbij lijkt. 'Maar ik geef nooit op', bleef de 30-jarige Elmont strijdvaardig. Hij heeft nog genoeg om voor te judoën, sprak Maarten Arens zijn judoka alvast moed in. Ongetwijfeld niet voor de laatste keer.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden