Ellende na orkaan nog niet te overzien

De omvang van de ramp die orkaan Katrina heeft veroorzaakt in de Amerikaanse staten Louisiana, Mississippi en Alabama blijkt steeds groter. Alleen al in Mississippi zijn zeker 125 mensen om het leven gekomen....

ANP

Hoeveel mensenlevens Katrina in totaal heeft geëist, is nog lang niet duidelijk. Een woordvoerder van de gemeente Biloxi liet weten dat de hele stad onder water staat en zeker vijftig inwoners zijn omgekomen. Daar een deel van de stad volledig ontoegankelijk is, ligt het dodental mogelijk een stuk hoger. Er zouden veel doden zijn gevallen toen een negen meter hoge golf mensen in hun huis overviel.

Het water dat grote delen van New Orleans na de orkaan Katrina heeft overstroomd, stijgt niet langer. Dat heeft generaal Dan Riley van de Amerikaanse genietroepen woensdag gezegd.

Riley sprak op een persconferentie in Baton Rouge, dat 120 kilometer ten noorden van New Orleans ligt. Een deel van de dijken rond de stad raakte beschadigd als gevolg van het natuurgeweld door Katrina. Ongeveer 80 procent van de stad is overstroomd. Volgens Nagin kan het nog wel een maand duren voordat gevluchte inwoners naar hun huizen kunnen terugkeren, als die er nog staan.

Een ander groot probleem is de evacuatie van het Superdome. In het overdekte stadion hebben ongeveer 20.000 mensen onderdak gevonden toen ze hun huis moesten ontvluchten of nadat ze waren gered van daken of andere door water ingesloten plaatsen. Ook het Superdome bleek echter niet echt orkaanbestendig. Katrina wist een deel van het dak eraf te rukken. Daarbij viel de stroom uit, waardoor de airconditioning niet meer werkt.

Tientallen mensen brachten de nacht van dinsdag op woensdag volgens The Washington Post buiten het Superdome door. Niet alleen uit behoefte aan frisse lucht, maar ook uit vrees voor geweld. In het stadion zijn ook 5000 gedetineerden ondergebracht uit gevangenissen in de omgeving. Nu heel New Orleans dreigt onder te lopen, moeten alle mensen in de tijdelijke opvangcentra, waaronder het Superdome, elders worden ondergebracht.

Gouverneur Kathleen Blanco van Louisiana sprak woensdag tegenover CNN van een ‘logistieke nachtmerrie’. Zo mogelijk worden de evacués met bussen vervoerd, maar zo nodig met boten of helikopters, liet Blanco weten. De mensen die vastzitten in het Superdome gaan naar een ander stadion, het Astrodome in Houston (Texas), ongeveer 565 kilometer van New Orleans. Blanco had haar ambtgenoot Rick Perry van Texas om de opvang gevraagd.

Voor de evacuaties heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie vijf marineschepen met helikopters naar het getroffen gebied gestuurd. De vaartuigen brengen verder voedsel, brandstof, medicamenten en bouwmaterialen mee. Het duurt volgens een woordvoerder van Defensie vier dagen voordat alle schepen het rampgebied hebben bereikt. Per vliegtuig worden acht maritieme reddingsteams gestuurd.

Bush wil het Congres om extra geld vragen voor de gebieden die zijn getroffen door de orkaan Katrina. Dat maakte het Witte Huis woensdag bekend. Verder hebben de Amerikaanse autoriteiten voor het eerst een nieuw nationaal noodplan in werking gesteld.

Een zegsman van Bush wilde niet zeggen hoeveel de president van de volksvertegenwoordiging wil hebben, maar deskundigen verwachten dat de schade zeker 20 miljard dollar zal bedragen. President Bush is nu op weg naar Washington. In verband met de ramp heeft hij zijn vakantie bekort.

Volgens zijn woordvoerder wil de president zich vooral richten op het redden van levens en het ontwikkelen van langetermijnplannen voor de duizenden daklozen. Bush bezoekt de getroffen zuidelijke staten Louisiana en Mississippi vrijdag of zaterdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden