Elke twee weken patiënt uit narcose tijdens operatie

Eens in de 1 à 2 weken wordt een patiënt wakker op de operatietafel terwijl de chirurg nog bezig is. Vaak wordt dit niet opgemerkt, doordat de patiënt niet kan bewegen. Dat is traumatiserend en onacceptabel, vindt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), dat volgens het AD werkt aan een nieuw waarschuwingssysteem voor chirurgen.

Eens in de 1 à 2 weken wordt een Nederlandse patiënt wakker op de operatietafel, terwijl de chirurg nog bezig is. Beeld anp
Eens in de 1 à 2 weken wordt een Nederlandse patiënt wakker op de operatietafel, terwijl de chirurg nog bezig is.Beeld anp

Wakker worden tijdens een operatie is één van de meest gevreesde complicaties voor patiënten én artsen, meent hoogleraar anesthesiologie Albert Dahan van het LUMC. Ongeveer 40 procent heeft decennia later nog psychische schade. 'De ervaring kan traumatisch zijn, ook in de gevallen dat de patiënt geen pijn voelt. Ze hebben nare dromen, concentratieproblemen of zijn angstig', zegt Dahan.

Volgens Dahan is het in een zeldzaam geval de schuld van een onoplettende anesthesist. Vaker ligt de oorzaak bij het lichaam van de patiënt zelf, dat niet constant hetzelfde reageert op het narcosemiddel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden