Elke sector krijgt de hittemaatregelen die het verdient

Wat de komende dagen geldt voor festivalgangers, Tour de France publiek, ouderen in een bejaardentehuis en schoolgaande kinderen, geldt ook zeker voor iedereen die tijdens deze hittegolf gewoon moet werken. Drink veel water, let op elkaar, let op je kleding, smeer zonnebrand, draag een petje en nogmaals: drink veel water.

Topdrukte op de terrassen in Scheveningen. Het personeel zet tijdens deze dagen een stapje extra.Beeld anp

Toch is werken in heftige kou of extreme warmte vaak geen reden tot werkweigering, zegt vakbond FNV. De temperatuur op de arbeidsplaats mag volgens de Arbowet weliswaar geen schade veroorzaken aan de gezondheid, maar aan die eis is geen wettelijke maximumtemperatuur verbonden. Dat betekent dat werknemers tijdens een hittegolf als deze zijn aangewezen op de afspraken die ze zelf maken met hun werkgevers; elke sector krijgt de hittemaatregelen die het verdient.

Vuilnismannen
Zo hebben verschillende gemeenten, waaronder de Gemeente Amsterdam, deze week besloten het huisafval een paar uur eerder te verzamelen. Ze doen dat zodat hun vuilnismannen - die van de Arbo geen korte broek mogen dragen - niet op het heetst van de dag hoeven te werken, maar ook omdat vuilnis op dit soort warme dagen sneller gaat stinken en ongedierte aantrekt.

Vuilnismannen doen hun werk vroeger op de dag om de extreme warmte te vermijden.Beeld anp

Voor bouwvakker geldt in de zomer hetzelfde wat in de winter ook geldt, namelijk dat de hamers, drilboren en heipalen bij extreme temperaturen worden opgeborgen. Leidend is daarbij de gevoelstemperatuur, en wel omdat 30 graden Celsius anders uitpakt bij zwaar fysiek werk in een kleine kruipruimte, dan op een steiger ergens in de schaduw.

Winter
In de winter is een gevoelstemperatuur van min zes graden reden het werk neer te leggen, in de zomer geldt een gevoelstemperatuur van 40 graden als uiterste grens. 'Ik moest dat cijfer overigens wel opzoeken', zegt Pim Nusselder van Bouwend Nederland, 'omdat het de laatste jaren eigenlijk nooit is voorgekomen buiten de bouwvak'.

Een sector die misschien wel het meeste last heeft van de hitte, is de land- en tuinbouwsector. Niet omdat het op het platteland warmer is dan in de stad, maar omdat het bij uitstek een beroepsgroep is die werkt met de seizoenen, aldus boerenbranchevereniging LTO. Bovendien kunnen koeien en kippen hun werk niet neerleggen en zijn er in Nederland geen stallen met ingebouwde airco.

Hittegolf

Lees hier alle berichten rondom het weer van de afgelopen dagen terug.

Hittetips
Het is dan ook geen toeval dat de websites van vakbladen als Boerderij Vandaag, die door veel boeren en tuinders worden gelezen, vol staan met artikelen als: 'Hittetips voor akkerbouwers', 'Droogte laat zich gelden op de graanmarkt', 'Drukte bij leveranciers regeninstallaties' en: 'Beperk hittestress voor varkens: 5 tips'.

Ook bij de spoorwegen worden de nodige maatregelen getroffen. Donderdag reden er al beduidend minder sprinters vanwege de 'tropische weeromstandigheden'. Niet, zoals in veel andere sectoren om het personeel te ontzien, maar omdat de hitte invloed heeft op het materieel. De spoorstaven kunnen door de zon wel 70 graden worden, zegt Prorail, waardoor het gevaar bestaat dat ze vervormen. Ook worden spoorbruggen natgehouden en droge spoorbermen gemaaid om bermbrandjes te voorkomen. Waarschijnlijk blijft er het hele weekend een aangepaste dienstregeling actief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden