Elke patiënt een digitaal dossier, tenzij hij niet wil

Voor uw eigen bestwil worden al uw medische gegevens toegankelijk voor de huisarts, apotheker en specialist in het ziekenhuis. Dan weten ze van elkaar welke medicijnen ze u voor welke kwaal voorschrijven....

Dat alles kan voorkomen worden met het elektronisch patiëntdossier (epd). Minister Klink van Volksgezondheid gaat dat vanaf 1 januari 2009 ‘uitrollen’ over het land. Stapsgewijs worden alle huisartsen, apothekers en ziekenhuizen op één netwerk aangesloten waardoor ze gegevens bij elkaar kunnen opvragen.

Dat gaat natuurlijk niet zomaar. De gegevens gaan over de patiënt en die moet toestemming geven. Daar heeft Klink iets op bedacht. Iedereen doet mee, tenzij hij niet wil. Daarover krijgt iedereen een brief. Daar zit ook een bezwaarformulier bij.

Als de dokter is aangesloten op het systeem, moet hij u ook toestemming vragen, voordat andere zorgverleners zijn gegevens kunnen inzien. Wel iets om bij stil te staan. Is het nodig dat de apotheker weet of de penicilline tegen een geslachtsziekte is of tegen voorhoofds-holteontsteking ?

Het systeem loopt volgens het ministerie over een ‘absoluut veilig’ netwerk en is volgens de huidige inzichten niet ‘hackbaar’. Elke burger kan thuis zijn eigen dossier inzien, en bekijken welke zorgverleners wanneer zijn gegevens hebben bekeken.

Jaren is in Den Haag over het epd gepraat. Tussen politici onderling en met belangenclubs van medici. Om deelname van alle zorgverleners af te dwingen, ook van de onwillige huisartsenclub, heeft Klink een list bedacht. In 2009 zijn er subsidies als lokkertje, en een wetsvoorstel waarin zorgverleners vanaf 2010 verplicht worden mee te doen. Met deze ‘wortel en stok’ forceert Klink een einde aan een slepend debat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.