Elke letter die je leest over Guus Til biedt hoop voor het Nederlands voetbal

Willem Vissers
null Beeld
Beeld

Guus Til. Alleen al zijn naam is mooi. Zijn broers heten Daan en Kees, zijn zus Klaartje. Zijn vader evalueert projecten over conflicten in de Derde Wereld, zoals Til vertelt in het leukste interview in tijden met een voetballer, in het AD van zaterdag. De krant wandelde met hem door de Bijlmer, waar hij is getogen en nog steeds woont.

Met zijn lange lijf sluipt en rent Til over een veld in Alkmaar, zondag, met zijn club AZ in de topper tegen Ajax. Hij is over het algemeen wat ongelukkig in zijn acties, maar hij geeft nooit op. Kijk die dunne benen, de wat voorovergebogen gestalte, de scherpe blik. De ene keer duikt hij op in de spits, dan weer is hij bijna rechtsachter. Let op die jongeman, nog heel eventjes 19: Guus Til dus. Vwo afgerond. Hij vertelt in de krant dat zijn ouders niet zo gesteld zijn op de voetbalwereld, omdat het nogal eens over geld gaat en dat je op de wereld bent om de samenleving te helpen.

In zekere zin is het een week van symboliek voor de samenleving van de Nederlandse sport. Maandag vergadert het betaald voetbal, maar er is weinig nieuws te verwachten, voorspellen de bondsvoorlichters. Bijna alle plannen zijn al afgeschoten of uitgesteld, discussies zijn verstopt in commissies. 'Babbelboxen' noemt een van de clubdirecteuren zijn collega's. Ze omarmen elkaar in stemverhoudingen, in rekensommen over geld, in eigenbelang. De volkssport heeft een por in de zij nodig, doch slaapt rustig verder.

Vervolgens is dinsdag het sportgala van NOCNSF, de lintjesregen van de andere sporten, waarbij het nogal een klus was om van de groslijst een shortlist te maken, zoveel succes viel te vieren in wielrennen, zwemmen, schaatsen, handbal en andere olympische sporten. We mogen toch aannemen dat wielrenner Tom Dumoulin, atlete Dafne Schippers en de vrouwenvoetbalploeg favoriet zijn voor de onderscheidingen van sportman, sportvrouw en sportploeg van het jaar.

Guus Til in duel met Kluivert. Beeld Pro Shots
Guus Til in duel met Kluivert.Beeld Pro Shots

Wie over Guus Til leest, snapt dat het zelfs met het voetbal voor mannen kan goedkomen. Guus Til is een exponent van de nieuwe voetballer, als jonge, ambitieuze man die begrijpt dat het geld misschien makkelijk komt aanwaaien, maar dat het dan pas begint. Althans, dat het nooit ophoudt met het streven naar perfectie. Natuurlijk, het gaat ook om trainers, om een andere competitieopzet, om welk plan dan ook dat is afgewimpeld door de babbelboxen, maar het gaat in eerste instantie om de passie van de sporter zelf.

Talent is er genoeg in Nederland, ook op het voetbalveld. Guus Til was ongeveer de enige witte jongen die meekon op de gekleurde pleintjes van de Bijlmer. Hij heeft daar niet alleen leren voetballen, hij heeft ook de nieuwe maatschappij leren kennen. En misschien is dat uiteindelijk nog wel belangrijker voor zijn leven. 'Ik kwam thuis bij Surinamers, Antillianen, Marokkaanse Antillianen, Burundezen en Ghanezen. Dat is toch schitterend?'

Dat is goed gesproken van Guus Til. Die komt er wel.

Reageren? w.vissers@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden