Elke korrel strooizout vanaf nu geregistreerd

AMSTERDAM - De wegbeheerders hebben vandaag besloten de zoutloketten in werking te stellen. Dat betekent dat onder meer gemeenten en provincies hun zoutvoorraden beschikbaar stellen voor gebieden in Nederland waar het strooizout het hardst nodig is.

Van onze redactie
Het zoutdepot van AkzoNobel, dinsdag in Hengelo. Beeld anp
Het zoutdepot van AkzoNobel, dinsdag in Hengelo.Beeld anp

Afspraak is dat het zout uit de loketten uitsluitend is bedoeld voor het begaanbaar houden van het hoofdwegennet, de belangrijkste provinciale en gemeentelijke wegen, belangrijkste openbaarvervoerroutes en calamiteitenroutes.

De wegbeheerders worden dringend opgeroepen het schaarse zout waar mogelijk te gebruiken voor de aanmaak van pekelwater. 'Daardoor kan er vijf keer zo vaak worden gestrooid dan met alleen zout', aldus Rijkswaterstaat.

Het besluit om de zoutloketten te activeren is genomen door de minister van Infrastructuur en Milieu na overleg met het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Unie van Waterschappen (UvW).

Met het loket moet een dreigend zouttekort het hoofd worden geboden. De loketten worden 'actief' als een landelijk strooizouttekort dreigt. Dan moet er sprake zijn van (dreiging van) opgeraakte voorraden bij veel wegbeheerders, problemen met leveranciers en de verwachting dat het weer slecht blijft.

Nu het systeem van zoutloketten in werking is gesteld, verplichten de deelnemende wegbeheerders zichzelf dagelijks op te geven hoeveel zout ze hebben gestrooid en hoe het met de voorraad staat.

Zwarte markt
Rijkswaterstaat biedt lagere overheden aan 'mee te liften' met de inkoop van zoutvoorraden in binnen - en buitenland. De dienst zelf zegt nu voldoende voorraad te hebben.

Volgens sommige gemeenten, zoals de gemeente Heerhugowaard, is een zwarte markt aan het ontstaan voor strooizout. De gladheidscoördinator Hans Schouten daarover: 'Kijk maar op Marktplaats. Wij hebben als gemeente een contract met AkzoNobel en kopen het in voor zestig euro per ton. Op de zwarte markt betaal je ruim vier keer zo veel.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden