Elke gemeenteraad moet zelf bepalen wanneer er verkiezingen zijn

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 21 februari 2018.

Redactie
Bewoners uit Britsum gaan naar de stembus voor een nieuwe gemeenteraad. Beeld Marcel van den Bergh/ de Volkskrant
Bewoners uit Britsum gaan naar de stembus voor een nieuwe gemeenteraad.Beeld Marcel van den Bergh/ de Volkskrant

Brief van de dag: landelijke politiek heeft lokaal niets te zoeken

Als raadslid, wethouder en raadsgriffier ben ik van 1990 tot 2010 intensief betrokken geweest bij de lokale democratie. Het is uitermate frustrerend als je in je eigen gemeente goede resultaten bereikt (inclusief een positieve pers), en vervolgens bij de verkiezingen een tegenvallend resultaat boekt, louter te wijten aan landelijke trends.

Ik stel daarom enkele concrete stappen voor om een einde te maken aan de dominantie van landelijke politici op een terrein waar ze niks te zoeken hebben. Allereerst: afschaffen van de vaste (landelijke) datum voor gemeenteraadsverkiezingen. Elke gemeenteraad bepaalt zelf wanneer er verkiezingen zijn (minstens 1 keer per 4 jaar). Ook moeten landelijke politici zich niet bemoeien met lokale verkiezingen.

Ik pleit voor de herinvoering van de opkomstplicht bij lokale verkiezingen. Democratie verschaft niet alleen rechten, maar ook plichten (bij niet komen een boete). Verder moet stemmen via internet mogelijk worden. Tot slot moeten buitenlanders met een verblijfsstatus na twee jaar mee kunnen doen aan gemeenteraadsverkiezingen. Stemgerechtigde inwoners worden zo meer aangespoord om zich te verdiepen in lokale dilemma's en de keuzes die lokale politici daarbij maken.

Kees Feenstra, Borne

Europa, pak zorgsector aan

Arnold Moerkamp van Zorginstituut Nederland overweegt om extreem dure geneesmiddelen van farmaceuten die geen openheid geven over de prijsopbouw, niet meer te beoordelen op kosteneffectiviteit. Dat kan betekenen dat de farmaceuten dan de kleine Nederlandse markt links laten liggen, erkent Moerkamp, maar hij wijst op de signaalfunctie en de mogelijke voorbeeldwerking er van.

Het lijkt mij de bluf van een pokeraar die vergeten is dat de opponent zijn kaarten al kent. Een levensgevaarlijk spelletje dunkt mij. Het aanpakken van die farmaceutische industrie lijkt mij nou een mooi voorbeeld van iets wat vooral supranationaal gecoördineerd, op Europees niveau, moet worden aangepakt. Trek een broek aan in de maat die u past, meneer Moerkamp!

Martin Reekers, Rotterdam

Hol debat

In de discussie over academische vrijheid ontbreekt een belangrijk aspect, namelijk de vrijheidsbeperkende betaalmuren van wetenschappelijke uitgeverijen. Het is vreemd dat wetenschappelijke kennis die door ons allen wordt gefinancierd, vervolgens niet voor eenieder beschikbaar is. Geef voorvechters van de vrije uitwisseling van wetenschap, zoals Alexandra Elbakyan, meer journalistieke aandacht. Anders blijft dit een hol debat.

Stephan Huijboom, Amsterdam

Ontslag genoeg bij misbruik?

Heb ik iets gemist? In alle berichten over de wantoestanden bij hulporganisaties moet ik de woorden 'aangifte' en 'rechtsvervolging' voor zich misdragende medewerkers nog tegenkomen.

Ontslag vindt men kennelijk al voldoende straf voor de walgelijke praktijken die hebben plaatsgevonden.

Rob Floor, Landsmeer

Duurzaamheid folie

Ik lees in de Volkskrant van maandag 19 februari hoe bedrijf Apeldoorn Flexible Packaging (AFP) alles wat los en vast zit in folie verpakt.

In dezelfde krant staat op pagina hoe de Britten een schone oorlog beginnen tegen plastic. Dat maakt me nieuwsgierig om te weten hoe het staat met de duurzaamheid van het folie van AFP en hun productieprocessen.

Helaas gaat het op de economiepagina slechts om marktaandeel en veelzijdigheid van het ongetwijfeld succesvolle product. Jammer dat de Volkskrant in deze context geen vragen heeft op het gebied van duurzaamheid. Gemiste kans.

Wilfred Alsem, Haren

Vrijwilligers verzamelen plastic afval op de oevers van de Theems in hartje Londen. Beeld Hollandse Hoogte / PA Photos Ltd
Vrijwilligers verzamelen plastic afval op de oevers van de Theems in hartje Londen.Beeld Hollandse Hoogte / PA Photos Ltd

Britten zijn goed bezig

Britten hebben de eerste afvalloze supermarkt (het begin is er) en je ziet een vrijwilliger plastic opruimen aan de oever van de Theems.

Als dat nog niet genoeg is, lees je verder op dat John Cleese na 39 jaar weer op de BBC te bewonderen is.

Het kan niet op.

Nou niet meer zeuren over Brexit, ze zijn daar gewoon goed bezig.

Len Koetsier, Groningen

Schaamte

Beste Mirthe Berentsen, met het schaamrood op de kaken lees ik jouw artikel over de nieuwe donorwet, die niet zoals jij had gehoopt een reden is voor 'toeters en vuurwerk'.

Schaamte omdat ik net als jouw vrienden behoor tot de groep die 'het niet wist'. Nu de nieuwe donorwet dagelijks in het nieuws is, ben ik aan het denken gezet. Ik heb in de ruimte geroepen dat 'ze alles van mij mogen hebben als ik dood ben'. Na het lezen van jouw bijdrage heb ik me direct geregistreerd als orgaandonor, kost minder dan 2 minuten tijd, blijkt.

Christian Illegems, Rotterdam

Goud voor Klaas Jan

Guus Dubbelman wordt bij Opinie en Debat terecht geprezen als een geweldige fotograaf. Maar het goud is bestemd voor Klaas Jan van der Weij door zijn indrukwekkende foto van Nao Kodaira op de sportpagina van 19 februari.

Het contrast tussen scherpte en onscherpte, waardoor haar armen als vleugels fladderen. En de diagonale compositie, in relatie met de horizontale vage finishlijnen op de voorgrond, zorgt ervoor dat deze Japanse rijdster in je woonkamer finisht.

Kees Oosterbaan, Egmond aan den Hoef

Nao Kodaira Beeld Klaas Jan van der Weij
Nao KodairaBeeld Klaas Jan van der Weij

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden