Elke gemeenschap die zich emancipeert, ontmoet weerstand

Onbehagen over de islam mag geen reden zijn om moslims een grondrecht te ontzeggen.

El Wahda. Beeld anp

De omstreden 'megamoskee' El Wahda, die in Gouda Noord zou verrijzen, komt er niet. Het moskeebestuur heeft er verstandig aan gedaan de stemming in de Goudse gemeenteraad over het nieuwbouwplan niet af te wachten. Het toonde zich daarmee ontvankelijk voor het onbehagen waar de komst van de moskee - die plaats had moeten bieden aan 1.500 mensen - aanleiding toe gaf. 'Bij een islamitisch centrum/godshuis hoort geen angst en polarisatie', schreef Mustapha Bouharrou, de voorzitter van El Wahda.

Het is te hopen dat deze overweging inderdaad de doorslag heeft gegeven bij het besluit af te zien van de moskeebouw. Met andere woorden: dat het niet primair is ingegeven door de wens de aandacht af te leiden van de financiering van het project en van de 'wat ondoorzichtige kluwen van Marokkanen met vaak dubbele petten' waarover onderzoeksjournalist Sjors van Beek gisteren op de site The Post Online berichtte. Er zijn weliswaar geen noemenswaardige donaties uit salafistische bron vastgesteld, daarmee werd de onduidelijkheid over de bronnen van 2,3 miljoen euro aan schenkingen niet weggenomen. Het bestuur van El Wahda zou bij de presentatie van een aangepast bouwplan geen enkele ruimte moeten laten voor speculaties over dubieuze donateurs.

Ruimte voor dergelijke speculaties wordt in een nerveus land als het onze steevast benut. De islam is weliswaar al enige tijd de tweede godsdienst van Nederland, moskeeën geven bijna per definitie aanleiding tot uiteenlopende vormen en gradaties van onbehagen. Hoe gegrond dat onbehagen soms ook is, het mag nooit een reden zijn om moslims het grondrecht te ontzeggen om in Nederland gebedshuizen te stichten - mits die zich verdragen met het open karakter van de Nederlandse samenleving.

Maar de moslims hebben nog een lange weg te gaan voor moskeeën vast onderdeel zijn van het Nederlandse landschap. Elke gemeenschap die zich emancipeert, ontmoet weerstand. Dat was ooit ook het lot van de rooms-katholieken toen die hun schuilkerken verruilden voor opgesmukte gebedshuizen en van de 'kleine luyden' van Abraham Kuyper die hun eigen universiteit (de VU) stichtten in een land waar het liberalisme de staatsleer was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden