Elke dag komt Opstelten met een nieuw plan

Zelden was een kabinet zo toegankelijk voor de media als het Kabinet-Rutte. En zelden ook zocht een kabinet zo vaak de media op als dit kabinet. Veiligheidsminister Ivo Opstelten spant daarbij de kroon. Bijna elke dag rolt er op de burelen van elk Nederlands mediabedrijf wel een persbericht binnen van zijn ministerie. Met elke dag een nieuw plan dat Nederland veiliger en leefbaarder moet maken. En met elke dag minister Opstelten in de hoofdrol.

Redactie
Ivo Opstelten Beeld anp
Ivo OpsteltenBeeld anp

De vraag is of hij vandaag, in het grote politiedebat, zijn plannen net zo daadkrachtig door de Kamer loodst, als dat hij de media bestookt met zijn voornemens.

Nationale politie
Het belangrijkste wetsvoorstel van Opstelten is om de huidige 26 politiekorpsen die Nederland rijk is om te vormen tot één nationale politie. Daar wil Opstelten vaart achter zetten, op 1 januari volgend jaar moet de nieuwe organisatie al van start gaan. Dat moet de politie efficiënter en slagvaardiger maken. Tegelijkertijd moet het 'Aanvalsplan Bureaucratie' in werking treden. In de onverschrokken taal van Opsteltens persberichten wordt met het plan 'overbodige regelgeving opgeruimd en het werk van de politiemensen op straat vergemakkelijkt'.

Andere plannen van Opstelten: de burgemeester mag in zijn eentje gaan bepalen of er in een gebied preventief kan worden gefouilleerd, en de werktijden van agenten gaan op de schop. Het minimum van het aantal vrije zondagen wordt verlaagd, en agenten moet langer dan 9 uur achter elkaar kunnen worden ingeroosterd.

Persberichten
Maar dan zijn we er nog niet. Leest u mee? Een greep uit de persberichten:

* Minister Opstelten wil geweldsdelicten begaan onder invloed van alcohol of drugs zwaarder bestraffen.

* Het politiebudget wordt herverdeeld over de korpsen. Dat staat in een brief die minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

* De bijzondere opsporingsdiensten gaat meer samenwerken in de strijde tegen criminaliteit. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

* De verjaringstermijn voor huwelijksdwang bij kinderen wordt verlengd. Ook kan straks iedereen die zich in het buitenland schuldig maakt aan huwelijksdwang of polygamie, worden vervolgd. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie).

* Alle handelingen van personen en bedrijven die illegale hennepteelt voorbereiden en bevorderen, worden strafbaar. Hierop komt een gevangenisstraf te staan van 3 jaar. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

* Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), het Landelijk Parket en de banken gaan in een 'bankenteam' samenwerken om digitale criminaliteit aan te pakken.Hiervoor is vandaag een samenwerkingsconvenant ondertekend door minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.

* In drie politiekorpsen wordt nog dit jaar begonnen met de invoering van een zogeheten backoffice dat administratieve werk overneemt van agenten op straat. Dat heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag gezegd bij het in ontvangst nemen van het rapport Van en met blauw.

* Minister Opstelten wil met een aantal wettelijke maatregelen identiteitsfraude verder indammen.

* Minister Opstelten bereidt een wetswijziging voor waarin de financiering van terrorisme zelfstandig strafbaar wordt gesteld.

* Minister Opstelten presenteert aanvalsplan Minder regels, meer op straat.

* Sinds de invoering van de Wet tijdelijk huisverbod begin 2009 hebben burgemeesters ruim 5000 huisverboden opgelegd aan plegers van huiselijk geweld. Minister Opstelten is zeer tevreden over dit aantal.

Lijfspreuk
En dit is slechts een selectie uit de plannen van Opstelten. En slechts een selectie uit 2011. Het past bij de lijfspreuk van de minister: 'Dat gaan we dus gewoon eventjes doen'. Dat de oppositie daar vaak heel anders over denkt, maakt voor Opsteltens persberichtenbombardement niets uit.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden