Elke dag is vrouwendag voor Blatter

De data in zijn computer zijn in beslag genomen, zijn presidentschap is hij kwijt en zijn naam is onderwerp van spot. Sepp Blatter is de keizer zonder kleren van de FIFA, maar hij is de ongekroonde koning van het vrouwenvoetbal.

Sepp Blatter feliciteert het Duitse damesteam in 2007 met het wereldkampioenschap. Beeld getty

Sepp Blatter zei door de jaren heen onhandige en opvallende dingen over vrouwenvoetbal. Dat de toekomst van het voetbal vrouwelijk was bijvoorbeeld, in 1995. Ze lachten hem destijds uit, zijn critici. 'Dat was een dappere uitspraak', zegt Cilla Duncan nu. Zij is een van de woordvoersters van de FIFA tijdens het WK in Canada. 'Hij voorvoelde het potentieel, in een tijd dat er in grote delen van de wereld nog veel kritiek was op vrouwenvoetbal.'

Hij zei ook een keer dat vrouwen zich op het veld sexyer dienden te kleden, hetgeen hem op een uitbrander uit feministische hoek kwam te staan kwam. Inmiddels dragen vrouwen heel andere tenues dan een tijd geleden, beter passend om en bij hun lijf. Maar bepaald geen hobbezakken meer, als destijds.

Frontsoldaat van het vrouwenvoetbal

Blatter was de frontsoldaat van het vrouwenvoetbal. Voormalig bondscoach Vera Pauw, lid van de technische commissie van de FIFA: 'Ik heb er weleens bijgezeten in vergaderingen, op momenten dat Blatter zijn ideeën doordrukte. Hij stond dan bijna alleen in de groep.' Blatter liet bijvoorbeeld de voor vrouwenvoetbal geoormerkte bedragen verhogen, onderdeel van de jaarlijkse toelages van de FIFA voor elke aangesloten bond. Met dat geld leiden bonden onderen anderen vrouwelijke trainers en scheidsrechters op.

Cilla Duncan: 'Blatter was nog secretaris-generaal van de FIFA toen vrouwenvoetbal midden jaren tachtig een onderwerp van gesprek werd. Hij was de drijvende kracht achter het eerste grote internationale toernooi, een officieus WK in China, en ook van het eerste echte WK, in 1991 eveneens in China. Ook stimuleerde hij de toelating van vrouwenvoetbal tot het programma van de Olympische Spelen in 1996. Sinds zijn verkiezing tot president, in 1998, heeft hij alle activiteiten en benoemingen van vrouwen gestimuleerd, als werkers in ontwikkelingsprogramma's, maar ook in commissies en in het hoofdbestuur.'

Intussen deed Blatter zijn best het evangelie van het vrouwenvoetbal over de wereld te verspreiden. Zo sprak hij tijdens een bezoek aan Iran in 2013 met president Hassan Rouhani, en vroeg hij hem dringend om het verbod op het bezoek van vrouwen aan stadions op te heffen. Een tijd later sprak hij in het openbaar zijn verbazing uit dat het nog steeds niet was gebeurd.

Sepp Blatter

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant terug over het presidentschap van de FIFA.

Sepp Blatter. Beeld anp

Zelfrespect

Op initiatief van de 79-jarige Zwitser werd het WK voor vrouwen tot 17 jaar, gehouden in 2016, toegewezen aan Jordanië, het land van prins Ali, een van zijn tegenkandidaten in de verkiezing van eind vorige maand. Hij speelde met Ali ook een rol in de acceptatie van voetballen met een hoofddoek, voor en door meisjes en vrouwen. In zijn columns in allerlei publicaties van de FIFA nam hij het geregeld op voor vrouwen. 'Het groeipotentieel is groter dan in welke andere tak van het voetbal ook, en daardoor is ook de mogelijkheid toegenomen om sociale en economische barrières af te breken.'

Hij wees geregeld op het zelfrespect dat vrouwen kunnen halen uit voetbal. 'Geregeld wordt dat zelfrespect onderdrukt in zijn culturele context. Gelijke rechten moeten worden gepromoot in elk gebied en op elk niveau.' Het aantal geregistreerde voetballende vrouwen wordt door de FIFA inmiddels geschat op 30 miljoen en zal tegen 2019, ten tijde van het WK in Frankrijk, zijn toegenomen tot 45 miljoen.

Natuurlijk: critici zeiden telkens dat Blatter al zijn inspanningen voor vrouwen alleen verrichtte om stemmen te winnen. Dat zal best. Feit is dat hij het deed en anderen niet. Eens zei hij, op vrouwendag, op 8 maart: 'Vrouwendag zou op elke van de 365 dagen in het jaar gevierd moeten worden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden