'Elke dag een verrassende Volkskrant zonder kapsones'

Washington-correspondent Philippe Remarque is unaniem voorgedragen als de nieuwe hoofdredacteur van de Volkskrant...

Philippe Remarque (44) wordt de nieuwe hoofdredacteur van de Volkskrant, als opvolger van Pieter Broertjes. De sollicitatiecommissie heeft ‘unaniem en in grote overtuiging’ voor Remarque gekozen.

De nieuwe hoofdredacteur is nu nog correspondent van de Volkskrant in Washington. Hij werkt sinds 1996 voor de krant. De redactieraad, de hoofdredactie en de Stichting de Volkskrant staan achter de benoeming. Ook de eigenaar van de krant, de Persgroep onder leiding van Christian Van Thillo, steunt de keuze. Remarque zal zo snel mogelijk na het vertrek van Broertjes, per 1 juli, beginnen. Tot dat moment is adjunct-hoofdredacteur Arie Elshout waarnemend hoofdredacteur.

‘Gelukkig is de hoofdredacteur die in deze tijd aantreedt bij een krant waarvan de oplage stijgt. De compacte krant is mooi en straalt nieuwe energie uit, en we hebben 25 duizend nieuwe kennismakingsabonnees’, zegt Remarque. ‘Dat succes gaan we verder uitbouwen, door elke dag een verrassende krant te maken, van hoge kwaliteit, maar zonder kapsones en toegankelijk gepresenteerd.’ Volgens de nieuwe hoofdredacteur moet ‘de Volkskrant een gids worden van een generatie open, vrijzinnige Nederlanders, de vertolker van een modern levensgevoel’.

De sollicitatiecommissie heeft alleen intern gezocht, omdat ze er alle vertrouwen in had dat een geschikte opvolger binnen de Volkskrant kon worden gevonden. Remarque begon in 1996 als buitenlandredacteur. Begin 1999 werd hij correspondent in Berlijn. In 2004 keerde hij terug, als politiek redacteur in Den Haag. Drie jaar later werd hij weer correspondent, nu in Washington. Remarque won De Tegel 2008 voor een serie over de Amerikaanse verkiezingen. Hij was eerder ook voorzitter van de redactieraad van de Volkskrant, en publiceerde enkele boeken.

De commissie heeft de keuze op Remarque laten vallen omdat ‘hij zich in de gesprekken een inspirerende en stimulerende aanvoerder van de redactie toonde, iemand die zelfbewust en vol zelfvertrouwen opereert en het maken van de kwaliteitskrant de Volkskrant als zijn belangrijkste taak beschouwt’, aldus een verklaring van de sollicitatiecommissie. ‘Van hem kan worden gezegd dat hij een dynamische persoonlijkheid is, die anderen weet te enthousiasmeren. Hij is een vakman met een excellente journalistieke staat van dienst. Daarnaast staat hij open voor ideeën die leven ter redactie en in de ‘ontvangende’ wereld van de lezer. De commissie meent dat hij in staat is daarmee op de redactie een groot draagvlak te verwerven’, stelt de verklaring. ‘Elan en journalistiek gezag vormen in de ogen van de commissie de fundamenten van de leidinggevende capaciteiten van Remarque, ondanks het gemis aan ervaring op dit terrein, waarmee hij de krant de komende jaren door uitdagende tijden zal kunnen loodsen.’

De nieuwe hoofdredacteur studeerde Ruslandkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1991 werd hij correspondent in Moskou voor De Telegraaf, het weekblad De Groene Amsterdammer en Radio 1. Vijf jaar later stapte hij over naar de Volkskrant. Remarque is getrouwd met publiciste Sylvia Witteman. Zij zet haar werk voor de Volkskrant voort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden