Elk pad is het Hazenpad, zegt de haas tevreden

Beeldend kunstenaar Moniek Spaans (1961) noemt zichzelf ‘componist der omstandigheden’ en ook wel ‘monteur’, waarschijnlijk omdat ze zich nooit beperkt tot één discipline tegelijk....

Haar eerste vertelling Het in vergetelheid geraakte koninkrijk van Pablo Swentibold (2002) voorzag ze van collages en aan haar nieuwste boek Hazenpad of de kunst van het verdwijnen heeft ze foto’s toegevoegd van eigengemaakte uitsneden in triplex.

In dit sprookjesachtige verhaal is het de haas die graag de omtrek van mensen en dingen figuurzaagt. Deze haas siert de omslag van het boek maar staat ook rechts onder aan elke pagina, en als je de bladzijden snel door je vingers laat gaan, zie je hem steeds kleiner worden totdat hij helemaal verdwijnt. Ook in het verhaal kiest hij geregeld ‘het hazenpad’, ‘poetst hij de plaat’, ‘neemt hij de benen’ of ‘knijpt hij ertussen uit’.

Het is in deze fabel hoe dan ook een komen en gaan van bijna dertig figuren van wie de keizerin, de keizer, de smid, de afgezant, de hertog van Heynde & Verre en de haas de belangrijkste zijn.

De keizerin verlaat op een dag het paleis omdat de keizer haar niet meer ziet staan, en tijdens haar zwerftocht ontmoet ze een aantal excentriekelingen. Uiteindelijk komt ze tot inkeer, of zoals de haas zegt: ‘U hebt gezien dat de heenweg de terugweg is en vice versa. U hebt begrepen dat elk pad het Hazenpad is, en dat, mijn lieve keizerin, stemt me dik tevreden (*) U bent verdwenen en u bent verschenen, dat is kwintessens.’

Spaans tekent vijftig scènes waarin de personages licht-absurde gesprekken voeren, ze nemen figuurlijke uitdrukkingen letterlijk en zijn dol op kwinkslagen. Op zich zijn die taalgrapjes wel geestig, maar wanneer de smid zegt: ‘Je moet het ijzer smeden als het heet is, dat is mijn credo’, en de koffervis ‘Valice’ blijkt te heten, dreigt het al te gekunsteld te worden. Wat niet wegneemt dat Hazenpad een amusant en speels sprookje is.

Edith Koenders

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.