Elk land zijn eigen eurosceptische partij

Dit weekend kwam de nationalistische partij Echte Finnen bij de verkiezingen in Finland als grote winnaar uit de bus. Hoewel dit een aardverschuiving binnen de Finse politiek betekent, is de winst van eurosceptische partijen binnen Europese lidstaten al langer aan de gang. Een greep uit de lidstaten met eurosceptische of anti-Europese geluiden.

Partijleider Timo Soini van de nationalistische partij Echte Finnen op campagne in april. FOTO ANP

Finland
Afgelopen weekend werd de anti-Europese partij Echte Finnen (SP) de grote winnaar van de verkiezingen, met bijna 5 keer zoveel stemmen als in 2007. Vooral sinds het verstrekken van fondsen aan Europese bondgenoten met noodlijdende economieën heeft de partij aan populariteit gewonnen. Per hoofd van de bevolking zouden de Finnen daar bijna het meest aan moeten bijdragen.

Frankrijk
De grootste eurosceptische partij vormt het nationalistische Front National, opgericht door Jean-Marie Le Pen. Van 2002 tot 2006 was het de derde partij van het land. Het Front National is de leider van Euronat, de verzameling van 'euronationalistische partijen'. In het Europees Parlement ging de partij van 7 (2004) naar 3 (2009) zetels. Binnen Frankrijk heeft de partij momenteel geen zetels. Nu dochter Marine de partij van Jean-Marie leidt, wint de partij weer aan populariteit. Naast het FN zijn er nog een aantal kleinere partijen met anti-Europese of eurosceptische standpunten, zoals Mouvement pour la France.

Oostenrijk
In de nationale verkiezingen van 2008 kreeg de BZÖ (Bündnis Zukunft Österreich), in 2005 opgericht door Jörg Haider als afsplitsing van de FPÖ, 21 van de 183 zetels.
In de Europese parlementsverkiezingen van 2009 kreeg de partij 4,1 procent van de stemmen. De partij is tegen lidmaatschap van Turkije, wil een Europa van natie-staten en wil de immigratie sterk terugbrengen. De FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs), die wat betreft ideologie sterk op de BZÖ lijkt, kreeg in 2008 zelfs 34 zetels en in het Europees parlement ging de partij van 1 naar 2 zetels.

Engeland
De conservatieve partij heeft van oorsprong een licht sceptische houding tegenover Europa, hoewel is gebleken dat veel van haar
aanhangers Europa graag tot een puur economisch verbond zouden terugbrengen. Echt anti-Europees zijn de UK independence Party (UKIP) en de British National Party (BNP). Hoewel niet erg invloedrijk in eigen land, is vooral UKIP in het Europees Parlement groot geworden. De partij won in 2009 maar liefst 13 zetels in het Europees Parlement en verjoeg daarmee de Labour Party van de tweede plaats. BNP kwam het Europees Parlement binnen met 2 zetels.

Ierland
Hoewel de grote, invloedrijke partijen pro-Europees zijn, stemden de Ieren in 2008 tegen het Verdrag van Lissabon. De huidige politieke discussie gaat over het wel of niet accepteren van een Europees noodfonds dat de Ierse economie moet gaan redden. De vraag die de oppositie de kiezer stelt: Is de hoge rente die Europa gaat heffen uiteindelijk niet alleen maar een verrijking van de Europese banken?

België

Eurosceptische partijen Vlaams Belang en Lijst Dedecker wonnen bij de verkiezingen in 2010 samen 15,6% van de stemmen.
Behouden van soevereiniteit van de lidstaten en een immigratiestop naar Europa is waar de partijen voor staan. Toetreding van Turkije is voor deze partijen uitgesloten.

Nederland
Voor de Partij voor de Vrijheid vormt vooral de uitbreiding van Europa met islamitische landen een probleem. De partij kreeg in 2009
4 van de 25 Nederlandse zetels in het Europees Parlement. Door de gedoogconstructie met VVD en CDA zijn die partijen voor Europese kwesties afhankelijk van de -grotendeels pro-Europese- oppositie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden