Elk jaar weer is het spannend hoeveel padden en kikkers de overkant van de Oude Hoevenseweg halen

Caspar loopt

Aflevering 183: elk jaar als de temperatuur stijgt spelen zich drama's af op de Oude Hoevenseweg.

Foto Studio V

Met Herman Stevens sta ik op de parkeerplaats bij natuurgebied Engbertsdijkvenen, aan de Oude Hoevenseweg, bij De Pollen, een paar dagen voordat de paddentrek in alle hevigheid zal losbarsten. De toestand is nu vreedzaam, maar er hebben zich hier drama's afgespeeld.

Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederland en brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land.

Lees hier de eerdere afleveringen.

Paddenopvang 'De Pollen' heeft de administratie bijgehouden en op het informatiebord gehangen: in 2015, toen er nog geen opvangemmers werden geplaatst, werden op dit punt 265 amfibieën overreden, variërend van bruine kikker, groene kikker, heikikker, boomkikker tot watersalamanders. Het jaar daarop werden 553 amfibieën veilig overgezet, toch werden er nog 229 doodgereden. Vorig jaar ging het nog beter: 812 amfibieën veilig overgezet, 292 haalden de overkant niet.

Vermoedelijk was vorig jaar een goed amfibieënjaar, maar volgens Stevens, actief lid van de KNNV, de vereniging voor veldbiologie, is vergelijken lastig omdat de voorzieningen voor de padden ieder jaar anders waren.

Dit jaar gaat het erom spannen. Want de vrijwilligers van KNNV Vriezenveen hebben hard gewerkt aan een faunapassage en die is net een dag af. Twee tunnels, vijf uitritroosters en 1.000 meter amfibiegeleidewand zijn hier aangebracht.

Nee, in de omgeving snappen ze er niet veel van, beaamt Stevens, maar dit is nu eenmaal een belangrijk knooppunt tijdens de paddentrek. En als natuurliefhebber mag je best een handje helpen als een belangrijk leefgebied van amfibieën wordt doorsneden door een weg. Dat is hier aan de hand. De padden overwinteren in het natuurgebied en in deze tijd van het jaar, als de temperatuur stijgt en het nat is, trekken ze massaal naar de overkant van de weg, waar de poelen liggen waarin ze zich voortplanten.

Vanochtend heeft Stevens een boomkikker en een pad gevonden, platgereden, ze liggen nu op een paaltje, ze hadden zich net buiten 1.000 meter geleidewand aan het oversteken gewaagd. Ergens ligt natuurlijk een grens, zegt Stevens.

Boomkikker en pad Foto RV

Ik bel hem, na het weekend. Inderdaad, van zaterdag op zondag was het een drukte van belang. Honderden padden, bruine kikkers, en kleine watersalamanders zijn via de nieuwe faunapassage veilig overgestoken. Slechts een paar slachtoffers.

Je kunt wel spreken van een groot succes.

Powered by Wikiloc