Elk geluidje wordt gehoord in de stilte van de woestijn

V Zomer Magazine voorspelt het nieuws van afgelopen week. Omdat het niet anders kan - dat u het weet.

Jean-Pierre Geelen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Gelukkig maar: daar gingen we vorige week meteen al onderuit in de eerste ronde van dit nieuwsvoorspelspel: de Grieken zouden in hun referendum 'Ja' zeggen tegen de eurozone. Oxi dus. En dat is meteen les 1 voor dit spontane spelletje: zomernieuws is geen Griekse roulette. Het gaat hier niet om het gokken, maar om de wetmatigheden. Geen idee dus hoe dit drama zich zal ontwikkelen. Verleidelijk om nu, op vrijdag 10 juli, te voorspellen dat de Grieken en de EU er alsnog wel uitkomen omdat niemand zit te wachten op een 'Grexit', maar aan slagen in de lucht doen we hier niet.

Het enige dat we met zekerheid kunnen voorspellen is dat, tot vervelens toe, nog vele afleveringen zullen volgen. Evenals de reportages over Nederlandse toeristen in Athene en Lesbos die bezweren dat ze hun vakantiepret niet laten vergallen nu er zelfs geen drachme meer uit de muur komt en een schamel bordje fetasalade enkel tegen woekerprijzen verkrijgbaar is op de zwarte markt.

Tot zover de boete en de schuld. Nu de winst. De NOS heeft geheel naar verwachting de Grand Départ in Utrecht gevierd als was het een eigen feestje - van harte. Nog twee weken stoempen we voort, met vallen, opstaan en gebroken sleutelbeenderen.

Checklist

• Buizerd

• Srebrenica

• MH17

• Skûtsjesilen

• Zwarte zaterdag

• B-artiest dood

.... GOED

Het Nationaal Hitteplan kon weer in de kast, maar het nieuwsklimaat bleek toch voorspelbaar. Het hier beloofde botulisme is nog uitgebleven, de voorspelde eikenprocessierups leeft een teruggetrokken bestaan in zijn cocon, maar gelukkig waren er andere natuurrampen. 'Woekerend Fonteinkruid brengt pleziervaartuigen in problemen', alarmeerde De Telegraaf. De schroeven van motorboten lopen vast door het slingerende waterplantje. Het RIVM, vaste onheilsprofeet, verspreidde de angst voor de tekenbeet ('Aanzienlijk meer dan vorige jaren'), en welkom kamspin: ontsnapt in Rijnsburg en dodelijk bij contact. Nou ja: een beetje dodelijk. Kopt De Telegraaf: 'Rijnsburg rilt voor zeer giftige spin.'

Het monstertje verrichtte eigenpotig de officiële aftrap van het komkommerseizoen, in een lange parade met oudgedienden als de Veluwse poema en de lanspuntslang van Enkhuizen. Waarmee we voor afgelopen week kunnen voorspellen dat in het oosten des lands een agressieve buizerd opdook die hardlopers belaagt.

Verder vooruitblikken op afgelopen week: sommige nieuwsfeiten - zomer of niet - laten zich berekenen met wiskundige precisie. De macht van het ronde getal: nieuws maal de jaarfactor 1,5, 10 of 20, eventueel aangevuld met het gelegenheidsmomentje van 100 dagen - steevaste legitimaties voor journalistieke terugblikken die nooit na 2, 7 of 11 jaar worden gemaakt. Dus daar was de herdenking van de val van Srebrenica, nu 20 jaar geleden. Daar waren de geëmotioneerde nabestaanden van slachtoffers van de MH17, precies een jaar oud.

Houdt u op de zomernieuwsbingokaart de pen gereed voor de jaarlijkse journaalreportage over het skûtsjesilen. En dan is het al weer hoogste tijd voor Zwarte zaterdag. Hoewel dit jaar 1 augustus te boek staat als de langste filedag op de Franse snelwegen, is quatorze juillet voor veel Fransen aanleiding nu al een lang weekend in de file te gaan staan. Reken op de vaste reportages van onze correspondenten ter plekke, journaals met opgewekte gezichten in opengedraaide autoraampjes: 'Veel water drinken, dan is het best te doen.'

Nu alle redacties onbevolkt zijn en elke columnist het pakken van zijn biezen heeft uitgeschreven, heerst hier de stilte van de woestijn. Elk geluidje wordt nu gehoord. Gouden weken voor de dood. Vooral B-artiesten slaan nu hun slag: een welgemikt hemelen kan zomaar een volle krantenpagina en showrubriek worden die normaliter geheel zou zijn besteed aan aardsere zaken. Een vrijwilliger wordt nog gezocht - pak die kans. En sterkte in deze stille tijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden