Elk Frans protest heeft zijn eigen kleur muts

Het gistende Frankrijk heeft een nieuw symbool van rebellie: de muts. Het begon met de rode mutsen van de demonstranten tegen de ecotaks in Bretagne. Inmiddels is er een kleur voor iedere vorm van boosheid, van oranje mutsen tegen de verhoging van de btw tot groene mutsen tegen te dure treinkaartjes.

Rode mutsen in een Franse textielfabriek. Beeld afp
Rode mutsen in een Franse textielfabriek.Beeld afp

De rode muts werd al gedragen door de Bretonnen die in de jaren zeventig van de 17de eeuw in opstand kwamen tegen het bewind van koning Lodewijk XIV. Ze protesteerden tegen de verhoging van de belastingen om de oorlog tegen Holland (in het Frans: Hollande) te financieren. De muts symboliseert nu niet alleen de woede over de hoge belastingen, maar de onvrede over het arrogante Parijs dat Bretagne in de steek zou laten.

De afgelopen weken doken de rode mutsen ook buiten Bretagne op, van de Charente tot de Haute-Savoie. Maandag waren zij zelfs in Parijs te zien, gedragen door extreem-rechtse demonstranten die de herdenking van de Wapenstilstand in 1918 wilden verstoren.

Eigen kleur
Inmiddels proberen allerlei groepen mee te liften op het succes van de rode muts. Ze hebben een hoofddeksel in een eigen kleur geadopteerd. Wie boos is over de verhoging van de btw draagt een oranje muts. Wie nog altijd boos is over het homohuwelijk kiest vreemd genoeg voor een roze muts. Reizigers in het openbaar vervoer die zich opwinden over dure treinkaartjes zijn te herkennen aan hun groene muts. De witte muts is voor mensen tegen de hervorming van de schooltijden zijn, de gele muts voor mensen die vinden dat er te veel geld wordt verspild in de sociale zekerheid. Dan is er nog een blauwe muts voor protesterende politieagenten en een zwarte muts voor boeren die vinden dat de wolf uit de Alpen verjaagd moet worden.

Vooral in Bretagne liet het protest zich de afgelopen weken ook van een minder ludieke kant zien. Er zijn al vijf tolpoorten voor de ecotaks vernield, met een totale waarde van 5 miljoen euro. Daarnaast werden er vijftig flitspalen in brand gestoken of anderszins onklaar gemaakt, met een totale waarde van 1,5 miljoen euro. In Saint-Jean-de-Vilaine in Bretagne werden deze week drie mensen opgepakt, nadat ze met een bijl op een flitspaal hadden ingeslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden