Elk biertje zijn eigen temperatuur

Een liefhebber, zoals Rolf Hut, weet op welke temperatuur speciaalbier het best smaakt. Dat vraagt ook om een speciale koelbox.

Rolf Hut
null Beeld anp
Beeld anp

Ik ben een biersnob. Zo, dat is eruit. Ik hou echter niet van India Pale Ale's (IPA's), de sterk gehopte en daardoor bittere, harsige biertjes die erg populair zijn bij bebrilde, bebaarde, V-hals dragende hipsters. Geef mij in de winter maar een mooie 'imperial stout': zwart bier met chocola en hinten koffie. Of hoogzomers een 'Duitse Weizen': met een vleugje banaan in de neus en een frisse afdronk. Ik zei toch: biersnob...

Een beetje biersnob weet dat verschillende bieren op verschillende temperaturen gedronken dienen te worden. Mijn koelkast heeft maar één temperatuur: koud. Als ik een stout wil drinken moet ik die nu 9 minuten voordat ik hem inschenk uit de koelkast halen om hem de gewenste 10 graden te laten worden. Een witbier moet juist even de vriezer in voordat ik hem op 5 graden kan drinken. Wat ik zou willen is een speciale bierkoelkast waarbij ik vakken voor verschillende biertjes heb.

Ik koop een bouwvakker-koelbox en maak daar met schotten van piepschuim drie compartimenten in. In de deksel maak ik drie gaten. In elk gat gaat een Peltier-element: een schijfje dat aan de ene kant koud wordt, en aan de andere kant warm als je er stroom op zet. Om de warmte af te voeren en de 'kou aan te voeren' gaan er koelelementen op beide kanten: metalen vinnen die ook op de chip in een computer zitten. In elk compartiment hang ik een electrische thermometer. Op de deksel installeer ik drie draaiknoppen en een lcd-schermpje.

De Peltier-elementen, thermometers, draaiknopjes en lcd sluit ik aan op een Arduino: een klein programeerbaar computertje ter grootte van een creditcard. Daarop kun je precies één zelfgeschreven programma op zetten. Met de draaiknoppen kan ik per compartiment instellen hoe koud ik hem wil. Als de gemeten temperatuur in het compartiment hoger is dan de ingestelde temperatuur, zet de Arduino de Peltier aan en koelt het compartiment af.

Op veel speciaalbier staat tegenwoordig de ideale drinktemperatuur. Ik haal een Jopen Adriaan, Maallust Blond en Hemel en Aarde van de Molen. Stel mijn compartimenten in op een drinktemperatuur van 5, 7 en 10 graden. En wacht, en wacht wat langer. Hmmm, Peltier -elementen zijn geen koelkasten. Ze kunnen de koelbox wel op temperatuur houden als het bier al koud is, maar niet snel afkoelen. Dus: als u de speciaalbierkoelbox na gaat bouwen (stappenplan op rolfhut.nl/bierkoeler), voorkoelen in de koelkast en dan op goede temperatuur brengen in de zelfgemaakte bierkoeler. Het was een weekend klussen en klooien, maar dan heb je ook wat. Proost, ik heb een afspraak met een Hemel en Aarde op precies 10 graden.

null Beeld Joseph Jessen
Beeld Joseph Jessen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden