Elizabeth Warren wil Clinton helpen Trump te verslaan

Terwijl Hillary Clinton zich opmaakt voor de strijd om het Witte Huis, heeft Elizabeth Warren zich bereid getoond de eerste vrouwelijke presidentskandidaat bij te staan als 'running mate'. In een interview met de Amerikaanse nieuwszender MSNBC zei de senator klaar te zijn voor de strijd tegen Donald Trump. Warren werd ook al genoemd als kandidaat voor het vicepresidentschap toen Bernie Sanders nog in de race was voor de Democratische nominatie.

Senator Elizabeth Warren Beeld reuters

'Ik ben klaar om dit gevecht aan te gaan en hard te werken om ervoor te zorgen dat Hillary Clinton de volgende president van de Verenigde Staten wordt en te verzekeren dat Donald Trump niet in de buurt van het Witte Huis kan komen', aldus Warren, die geen kans onbenut laat gaan om haar ongenoegen over de Republikeinse presidentskandidaat te uiten.

Voordat Clinton het kandidaatschap in de wacht sleepte, steunde de senator Clintons progressieve rivaal Bernie Sanders. Tegen MSNBC noemde Warren zijn campagne 'heel belangrijk'. 'Hij voerde campagne vanuit zijn hart. En hij voerde een campagne waarmee hij issues voor het voetlicht bracht die mij zeer aan het hart gaan.' Maar, zegt Warren, Hillary heeft gewonnen. 'En ze heeft gewonnen omdat ze een vechter is. Ze staat er, ze is taai. Dat is wat we nodig hebben.'

Clinton toonde zich blij met de steun van Warren, 'een vrouw die precies het tegenovergestelde is van Trump: eerlijk, fatsoenlijk en oprecht betrokken bij werkende gezinnen.'

Wall Street

Warren, nu nog senator voor Massachusets, was de enige vrouwelijke Democratische senator die zich nog niet openlijk achter Clinton had geschaard. Als linkse Democraat en fervent criticus van het grootkapitaal in de Verenigde Staten steunde ze de campagne van Sanders, die haar eerder al als mogelijke running mate had genoemd. Hij beschreef haar in april tegen MSNBC als 'een echte kampioen in het opkomen voor werkende gezinnen, die het opnemen tegen Wall Street.'

Vorig jaar trok de democrate fel van leer tegen het begrotingsakkoord dat de Democratische partij had gesloten met de Republikeinen, waarin een regel ongedaan werd gemaakt die moest voorkomen dat Wall Street riskante transacties onderneemt met geld van de belastingbetalers, zoals Warren dat omschreef. Ze beschuldigde Clinton ervan een te softe aanpak van de financiële markt na te streven om de Wall Street-bankiers te vriend te houden.

Lees meer over Hillary Clinton en Elizabeth Warren

Wie wordt Hillary Clintons kandidaat voor het vicepresidentschap? Senators en gouverneurs worden gewikt en gewogen (+).

Elizabeth Warren is de schrik van de Clintons. De prairiepopulist is in haar eentje bezig de Democratische partij naar links te trekken (+).

Peiling

Uit een peiling die eerder dit jaar werd gehouden bleek dat 36 procent van het Democratische electoraat vond dat Clinton Sanders moet kiezen om het op te nemen tegen Trump. Maar na de maandenlange bittere strijd om het Democratische presidentskandidaatschap lijkt die deur gesloten, hoewel Sanders na zijn verlies wel voor het eerst hintte op samenwerking met zijn rivaal om Trump te verslaan.

Warren kwam in de peiling op de tweede plaats. Met haar als tweede vrouw zou Clinton kunnen proberen alsnog een deel van Sanders' achterban aan haar kant te krijgen. Maar of Clinton op het aanbod ingaat is nog maar de vraag. Gevreesd wordt dat een kandidaatschap van twee vrouwen voor veel Amerikanen te veel van het goede is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden