PROFIEL

Elizabeth Warren is schrik van de Clintons

President Obama kreeg de meeste televisieminuten tijdens de State of the Union. Maar een goede tweede was een vrouw met een eenvoudig bobkapsel en een simpele bril: Elizabeth Warren, de prairiepopulist.

Beeld reuters

Met veel gevoel voor de bal nam de CNN-regie haar steeds in het beeld als ze weer eens opstond om te applaudisseren voor de president. In haar eentje is zij bezig de Democratische partij naar links te trekken. En ergens in Amerika moet een echtpaar op de bank hebben gezeten dat Warrens enthousiasme tandenknarsend aanzag: de Clintons.

Warren is senator voor Massachusetts. Dat is ze nog niet lang, maar haar roem stijgt snel. In december ontketende ze een opstand in de Democratische partij tegen een begrotingsakkoord met de Republikeinen. Daarin werd stilletjes een regel ongedaan gemaakt die moet voorkomen dat Wall Street riskante transactie onderneemt met geld van de belastingbetalers, zoals Warren dat omschreef. De regel maakt deel uit van de Dodd-Frankwet, die de banken aan banden moet leggen om te voorkomen dat ze de wereld opnieuw, net als in 2008, een bijna-doodervaring bezorgen.

Gewone man

In de Senaat zinderde Warren van woede. 'Voor wie werkt het Congres? Werkt het voor de miljonairs, miljardairs, de reuzenondernemingen met hun legers aan lobbyisten en advocaten? Of werkt het voor het volk?' Haar kleine hand balde zich in een vuist. Veel in Washington is gespeeld, maar dit keer voelde je: het is echt. Het budgetsakkoord redde het maar net.

Warrens hart ligt bij de gewone man. Dat komt voort uit haar jeugd in Oklahoma. De journalist George Packer schrijft erover in zijn boek 'The Unwinding'. Van hem is de bijnaam 'prairiepopulist'. Warrens zag haar vader lijden onder pech die hij had. Een zakenpartner ging ervandoor met het geld dat hij had gespaard om een autozaak te beginnen. Daarna kostte een hartaanval hem zijn baan. Hij eindigde bij een postorderbedrijf, vechtend tegen de dure ziekenhuisrekeningen, schulden en het gebrek aan respect van zijn vrouw, die hem een mislukkeling vond.

De jonge Elizabeth kon 'goed leren', zoals alleen families van bescheiden komaf dat zo zeggen over hun kinderen. Ze werkte zich op en werd wetenschapper gespecialiseerd in consumentenzaken. Met lede ogen zag ze hoe de regels voor Wall Street werden afgeschaft of afgezwakt, mede door toedoen van Democraten als de Clintons. Uit haar onderzoeken wist ze dat als het fout gaat bij grote banken en bedrijven, de kleine man de tol betaalt. Dankzij haar kwam er een overheidsagentschap dat consumenten beschermt tegen onoirbare financiële praktijken.

Draai naar links

Nu drukt ze haar stempel op de politiek. Tot schrik van de Clintons. Hillary en Bill moeten dinsdag vol goede zin voor de tv zijn gaan zitten, de State of the Unions aftellend. Nog twee voor Barack en wie komt er dan?, grapte Bill misschien wel, Hillary in haar knie knijpend. De pret was snel voorbij toen ze Warren zagen gloriëren in de draai naar links die Obama nam. Zelf zegt Warren geen kandidaat te zullen worden, maar ze kan de centrumpoliticus Hillary wel dwingen in de voorverkiezingen naar links op te schuiven, wat slecht kan zijn voor haar kansen in de uiteindelijke strijd tegen de Republikeinen. Het is nog niet gedaan voor Hillary.

Elizabeth Warren (links) praat vlak voordat president Obama zijn speech begint met Elena Kagan (midden) en Sonya Sotomayor (rechts), beiden rechter van het hooggerechtshof.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden