Elizabeth maakt geen 'fuss' over haar Britse record

Elizabeth wilde gisteren geen 'fuss' maken op de dag waarop ze Victoria is gepasseerd als langst regerende monarch (63 jaar) uit de Britse geschiedenis. Leden van de British Monarchist Society dachten daar anders over.

Koningin Elizabeth (89) is de langst regerende vorst in de Britse geschiedenis. Beeld afp

'U bent van harte uitgenodigd', zo begon het schrijven van het monarchistische genootschap, 'om een eredienst bij te wonen ter ere van Hare Majesteit in St. Martin-in-the-Fields. Toepasselijke hymnen zullen klinken tijdens de eucharistie, welke zal worden afgesloten door het Nationale Volkslied. We moedigen de heren aan om een lounge suit te dragen en hoeden voor de dames. Medailles mogen worden opgespeld.'

Aangezien er in Londen weinig werd georganiseerd om de vorstin te danken voor haar rol als beschermvrouwe van de eilandbewoners, inclusief gastmonarchisten, leek me dit een veelbelovend vooruitzicht. Gaarne had ik een medaille op mijn donkerblauwe pak gespeld, maar ik bezit slechts een bronzen plak van een schaaktoernooi. Dat leek me ongepast. Het zou een goede beslissing blijken te zijn.

De 'English Toastmaster', een ceremoniemeester, zet me neer naast een 80 jaar oude baas die zes medailles had opgespeld, onder meer eentje voor goed gedrag in zijn tijd bij de Grenadier Guards, het bataljon van de berenmutsen. Voor hem is vandaag de cirkel rond, vertelt George Albert Mills. 'Als 17-jarige diende ik als Grenadier bij de kroning. Sindsdien heb ik me verbonden gevoeld aan Hare Majesteit. Eens een Grenadier, altijd een Grenadier.'

Wandelstok

Met zijn gekronkelde wandelstok wijst hij op zijn glimmende grenadierschoenen. 'Die poets ik elke dag.'

Met goedkeuring luistert hij naar de lofrede die zijn kleinzoon Thomas Mace-Archer-Mills, de huidige voorzitter van het genootschap houdt, een rede waarin de woorden 'plicht', 'trouw' en 'standvastig' vallen. Na afloop bekende de spreker nerveus te zijn geweest, wegens de grote geüniformeerde gestalte die, nadat deze zijn 'swagger stick' netjes tussen de Koning James-bijbels had neergelegd, in de kerkbankjes had plaatsgenomen.

'Dat was de Garrison Sergeant Major,' informeert de spreker,'de belangrijkste militair binnen de hofhouding, Ik voelde zijn kritische ogen op me gericht.'

Koningshuisgezinden zwaaien met vlaggetjes tijdens de aankomst van Queen Elizabeth. Beeld afp

Typisch Engels

Van zulke zorgen heeft Eugenie Rhodes geen last, een dame van in de vijftig die speciaal voor de gelegenheid haar mooiste kleren had aangedaan, 'vintage Valentino'. 'Deze dienst is zoooo typisch Engels,' zegt ze met een lach. Net als andere leden van het genootschap blijkt ze alles van de Koninklijke geschiedenis te weten. Trivia, bij voorkeur.

'Je zei dat je uit Greenwich kwam. Weet je hoe de Sterrenwacht daar kwam? De Koninklijke astronoom had last van de raven in de Tower. ''Die krengen weg of ik weg', hield hij Karel II indertijd voor. De koning wilde de vogels best weg doen, maar dat zou het einde van de monarchie betekenen, dus kreeg de astronoom een nieuwe locatie. God zij dank.'

Volkslied

Het hoogtepunt van de dienst komt tegen het einde wanneer de dominee de tweehonderd aanwezigen verzoekt pagina 486 van het liedboekopen te slaan, waar Willam Blake's hymne Jerusalem staat, het officieuze volkslied. De priester had hiermee willen eindigen, maar het genootschap wilde per se afsluiten met God Save the Queen. Het echte volkslied heeft niets voor niets een plekje in de psalmenbundel.

'Het is wel een beetje jammer dat het tweede couplet niet werd gespeeld,' zegt secretaris-generaal Dame Mervyn Redding, terwijl de kerk leegstroomt. Een andere teleurstelling is dat de Koninklijke loge - St Martin's is de enige kerk met zo'n faciliteit - op deze heuglijke dag leeg bleef. Voor de vorstin, hoofd van de staatskerk, was het immers business as usual. Ze opende een spoorlijn.

Queen Elizabeth. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.