Elizabeth bezoekt ‘modelkerk’ in Amsterdam

De Britse koningin Elizabeth II heeft maandag de viering van vierhonderd jaar Engels Hervormde kerk in Amsterdam bijgewoond. Het was haar vierde bezoek aan Nederland, sinds zij op 6 februari 1952 haar vader George VI opvolgde...

ANP

Secretaris-generaal Bas Plaisier van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) noemde de Engelse kerk een model voor wat een kerk moet zijn: een open gemeenschap waar mensen zich echt welkom voelen en een levend teken van hoop in een wereld die steeds meer een ‘werelddorp’ wordt.

Voor zij samen met haar gemaal, prins Philip, en koningin Beatrix de dienst in de kerk aan het Begijnhof bijwoonde, bezocht de inmiddels 80-jarige Elizabeth het Internationaal Gerechtshof, dat zetelt in het Vredespaleis in Den Haag. Haar landgenote Rosalyn Higgins, de eerste vrouwelijke president van het hoogste rechtscollege van de Verenigde Naties, begroette haar daar.

Philip was daarbij niet aanwezig. Hij reikte een medaille uit bij de Nederlandse afdeling van The International Awards for Young People. De 85-jarige prins ontmoette daar judoka Mark Huizinga, winnaar van goud op de Olympische Spelen van 2000. Hij is bij de Nederlandse afdeling betrokken.

De Engels Hervormde Kerk in Amsterdam, onderdeel van de PKN, is voortgekomen uit protestantse dissidenten, van wie een deel de Atlantische Oceaan overtrok en als Pilgrimfathers de Verenigde Staten van Amerika stichtten. Degenen die in Amsterdam bleven, verbonden zich met andere Engelssprekenden in de hoofdstad en stichtten de Engels Hervormde Kerk.

Dominee Alan McDonald zei tijdens de dienst dat de afstand tussen onze wereld en ‘die andere’ in de Engelse Hervormde Kerk kleiner lijkt dan elders. Hij haalde Vincent van Gogh aan, die hetzelfde gevoel moet hebben gehad. Hij schreef dat de kerk ‘zo vredig in de avond aan dat stille Begijnhof’ lag.

Voor het jubileum was een nieuw lied geschreven, simpelweg Hymne genaamd; ‘Alles zal veranderen want Zijn Evangelie is waar: ziekte in gezondheid, apathie in geloven, twijfel in betrokkenheid en oud in nieuw. Dit is de goedheid van God’, zo klonk het maandagmiddag. De bijeenkomst werd afgesloten met de volksliederen van het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

\N (Raymond Rutting - de Volkskrant) Beeld
\N (Raymond Rutting - de Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden