Elite soms voorgetrokken door specialist

Mensen met belangrijke maatschappelijke posities worden soms voorgetrokken in het medische circuit...

Van onze verslaggevers Wilco Dekker en  Ben van Raaij

Dit blijkt uit een in opdracht van de Volkskrant uitgevoerde enquête van TNS Nipo onder vierhonderd leden van de ‘bestuurlijke elite’. Onder hen zijn bestuurders, senatoren en topondernemers.

Gevraagd naar de voordelen van hun positie erkent 7 procent van de 278 respondenten voorrang te krijgen bij dokter, specialist of in het ziekenhuis. Volgens onderzoeker Peter Kanne van TNS Nipo mag worden aangenomen dat het werkelijke percentage hoger ligt.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg vindt voorrang geven aan ‘belangrijke mensen’ onjuist. ‘De medische indicatie moet het enige criterium zijn’, aldus een woordvoerder. De gedragsregels van artsen verbieden het op andere dan medische gronden voorrang geven niet. De Orde van Medisch Specialisten ziet geen reden dit te veranderen. ‘Wachtlijsten zijn een minder groot probleem dan een paar jaar geleden. En er zijn geen klachten’, zegt een woordvoerder.

De elite krijgt nog meer voordeeltjes aangeboden, en accepteert ze ook. Zes op de tien laten in de enquête weten vrijkaartjes voor concerten en theater en uitnodigingen voor premières en sportevenementen te krijgen. Slechts 5 procent maakt er nooit gebruik van.

Ruim tweederde van de respondenten in het bedrijfsleven heeft voordeeltjes, maar ook de overheid (57 procent) en de semi-overheid (56 procent) worden gefêteerd. Bij de overheid weigert 10 procent de aanbiedingen, bij de semi-overheid 7 procent.

Rijksambtenaren mogen tot 50 euro aan geschenken accepteren, zolang ze het maar melden aan hun baas. Het ministerie van Binnenlandse Zaken voegt daaraan toe dat nooit giften mogen worden aangenomen in ruil voor een wederdienst.

Overigens maakt de partijkleur niet uit. Zowel leden van CDA, PvdA, VVD als D66 krijgen de voordeeltjes in ruime mate aangeboden, en maken er gebruik van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden