Elitair zijn is linke soep

Sheila Sitalsing. Beeld Julius Schrank

Tussen het gepeupel en de nietsdoende klasse heeft het nooit geboterd. 'S'ils n'ont plus de pain, qu'ils mangent de la brioche', zei Marie Antoinette. (Nu roepen alle historici in koor: Neehee! Apocrief verhaal!).

Tegenwoordig blijkt de Franse president Hollande arme mensen 'tandelozen' te noemen. Niet het gegeven dat hij zijn vrouw verbaal mishandelde is volgens de Fransen de saillantse onthulling van zijn ex, maar dat hij op de onderklasse neerkijkt. Voor een socialist wordt dat erger geacht dan voor een conservatief, maar ook die laatste moet uitkijken met publiekelijk herhalen wat hij vroeger op de sociëteit zei over proletariërs.

Elitair zijn, is linke soep, daar weet 'bakfietspartij' GroenLinks alles van. Niet voor niets trapt Geert Wilders graag tegen 'de elites' (meervoud), uitgesproken met belletjes spuug op de lippen.

Al zijn er geregeld mensen die zich laten gaan. Zoals Yvonne Kroonenberg, een schrijfster, die in Amsterdam-Noord mensen zag 'zó primitief dat ze niet eens een gewone zin kunnen uitspreken. Ze slaken kreten'. Klanten van de Action dichtte ze 'het geestelijk leven van dieren' toe.

Zoals Maarten van Rossem, een entertainmentfiguur, die in Drenthe 'kromgebogen boeren en puistige gezichten en manke ezels' zag.

Zoals Monique Burger, een boekhandelaar, die afhalers van het gratis Droomboek aldus typeerde: 'ongeschoren, ongewassen, ongekamd, dik, uitgezakt, kreupel, rotte tanden, stinkend, ruw, onbeleefd, nauwelijks pratend'.

De enige Marie Antoinette-imitator die toch een volksheld werd, was Pim Fortuyn. Met zijn butler, zijn Daimler, zijn paleisje en zijn hekel aan bijstandontvangers, door hem 'dood gewicht' genoemd.

Beducht elitair te zijn? Pak de Daimler. En spreek niet van tandelozen maar van 'dood gewicht'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.