Elisabeth II vijand voor Al Qa’ida

Koningin Elisabeth II is ‘een van de ergste vijanden van de islam’. Ayman al-Zawahiri, de tweede man van Al Qa’ida, zou dat hebben gezegd...

Van onze correspondent Peter de Waard

De bijna 80-jarige Britse vorstin krijgt van Al Qa’ida de schuld voor de ‘kruisvaarderwetten’ – de omstreden antiterreurwetgeving – omdat zij daar met haar handtekening de eindverantwoordelijkheid voor draagt. Hiermee heeft zij zich tot de vijand van de islam gemaakt.

In een in september op Al Jazeera uitgezonden videoboodschap rechtvaardigen al-Zawahiri en een van de plegers van de zelfmoordaanslagen op 7 juli de terreurdaden in Londen waarbij 56 mensen omkwamen. Daarnaast riepen zij op tot nieuwe terreurdaden.

De inlichtingendienst MI5 zou tegenover The Sunday Times hebben toegegeven dat een deel van de video-boodschap om onduidelijke redenen niet is uitgezonden. Daaronder is de passage waarin de koningin wordt genoemd. Zowel het ministerie van Binnenlandse Zaken als Buckingham Palace weigerden gisteren commentaar te geven op de onthulling. Een woordvoerder van Buckingham Palace noemde het ‘een zaak van de politie’.

Op Al Jazeera zou maar een klein aantal passages van de in totaal 27 minuten durende video te zien zijn geweest. De dertigjarige Mohammed Sidique Khan – de leider van de cel die de aanslagen van 7 juli pleegde – roept in het niet uitgezonden gedeelte moslims in Groot-Brittannië op zich te keren tegen eigen leermeesters die de integratie prediken. ‘Onze zogenoemde hedendaagse leermeesters worden gepaaid met Toyota’s en half-vrijstaande huizen’, aldus Khan. ‘Zij werken voor het plezier van koningin Elisabeth, het hoofd van de Church of England.’

Scotland Yard zou voor de zekerheid de beveiliging van de koningin hebben verbeterd. In de afgelopen jaren leek de koningin nog een gemakkelijk doelwit. Zo slaagde een undercoverjournalist erin als butler enige tijd toegang te krijgen tot de koningin op het moment dat president Bush op staatsbezoek was. Vervolgens wisten gescheiden vaders die boos waren dat zij hun kinderen niet mochten zien, zich vermomd als Batman en Robin op de gevel van Buckingham Palace te verschansen.

Maar de koningin, met haar overvolle dagelijkse programma van representatieve verplichtingen, is moeilijker te beveiligen dan president Bush of premier Blair.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden