Elio Di Rupo haalt de bezem door PS én door Wallonië

De charismatische PS-voorzitter en kersverse Waals premier Elio Di Rupo lijkt voor zijn partij de enige die Wallonië uit het slop kan halen....

Een hagelwit hemd, een rood vlinderstrikje en een brede glimlach: deWaalse socialist Elio di Rupo ziet er altijd smetteloos uit. De 54-jarigezoon van een Italiaanse gastarbeider, openlijk homoseksueel, wordt inBelgië steevast omschreven als 'incontournable' (niet te ontwijken). Vaakis die term weinig vleiend bedoeld: Di Rupo's partij is oppermachtig inWallonië en zou in Wallonië én in België alles blokkeren wat haar nietzint.

Als dat beeld klopt, is hij voortaan echt de machtigste man vanBelgië. De PS-voorzitter wordt donderdag ook minister-president vanWallonië. Zijn partijgenoot Jean-Claude Van Cauwenberghe heeft vorige weekwegens beschuldigingen van fraude als premier het veld geruimd. Om Di Rupode twee functies te kunnen laten verenigen, zijn zelfs de partijstatutenaangepast.

Maar Di Rupo lijkt de enige troef om zowel de PS te moderniseren alsom Wallonië uit het slop te halen; al vragen velen zich af of er welgenoeg uren in een dag gaan voor die zware dubbele baan. Als burgemeestervan Mons (Bergen) laat hij zich nu wel vervangen.

Sinds zijn aantreden in 1999 als PS-voorzitter poogt Di Rupo een eindete maken aan de 'kanker van de lokale baronieën', zoals hij debelangenverstrengeling, vriendjespolitiek en fraudes in de PS wel eensheeft betiteld. De industriesteden Charleroi en Luik waren altijd debastions van PS-kopstukken die zich de les niet lieten lezen. De grootsteschandalen - de moord op Luiks PS-politicus André Cools (1991) en desmeergeldaffaire rondom de aanschaf van ItaliaanseAgusta-gevechtshelikopters (1988) - echoën nog steeds na.

Zo werd in Charleroi vrijdag nog een oud-wethouder van de PSaangehouden. Hij wordt verdacht van misbruik van publieke goederen,valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken als ambtenaar en fraudein de boekhouding. Dat werd premier Van Cauwenberghe, oud-burgemeester vanCharleroi, ook fataal. 'Van Cau' lag al onder vuur vanwege hetadvocatenkantoor waarvan hij vennoot is. Dat kreeg tussen 2001 en 2004 140dossiers toegespeeld van een huisvestingsmaatschappij, waarvan de monteursweer klusjes zouden hebben verricht bij PS-kopstukken in Charleroi.

Di Rupo zat duidelijk met de affaires in zijn maag. Hij zwaaide deopgestapte premier lof toe, maar waarschuwde dat 'niet allePS-mandatarissen dezelfde ethiek hebben. Er zijn er die met hunonaanvaardbare gedrag de inspanningen van alle anderen besmeuren. Zowel inCharleroi als elders. Dat is onaanvaardbaar.'

In zijn eigen stad Bergen probeerde Di Rupo het goede voorbeeld tegeven. Hij betrok er expres de liberale Mouvement Réformateur in hetcollege van B en W, hoewel de PS er de absolute meerderheid heeft.

In Wallonië zijn de problemen minstens zo groot. De werkloosheid isbijna 20 procent (in Vlaanderen 9 procent) en Di Rupo kondigde daaromeerder dit jaar een 'Marshallplan' aan, een ambitieus project van 1,4 miljard euro dat de regio weer moet opstuwen in de vaart der volkeren. Ermoeten nieuwe banen komen, meer scholing en wetenschappelijk onderzoek;bedrijven moeten met belastingvoordelen naar de regio worden gelokt. Alspremier gaat Di Rupo nu zelf leiding geven aan dat 'Voorrangsplan voor detoekomst van Wallonië'.

In Vlaanderen ontmoet Di Rupo nogal wat wantrouwen. Hem wordt verwetenhet fundament af te breken onder de federale regering van Guy Verhofstadt,waar de PS deel van uitmaakt, en te azen op Verhofstadts baan. Nu hetPS-kopstuk de handen vol krijgt aan zijn partij én aan het Waalseherstelplan, zou hij volgens commentatoren niet langer aansturen opvervroegde federale verkiezingen.

Bart Dirks

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.