Volkskrant avond27 januari 2019

Eli Asser, schrijver van ‘t Schaep met de 5 Pooten, overleden | China bouwt windmolens in eigen land... en kolencentrales in de rest van de wereld

Redactie
Robin van Persie scoort de 3-2 vlak voor rust. Beeld Guus Dubbelman.
Robin van Persie scoort de 3-2 vlak voor rust.Beeld Guus Dubbelman.

Vandaag belangrijk

Van Persie leidt Feyenoord naar overtuigende zege op Ajax: 6-2
Net als eerder tegen koploper PSV wist Feyenoord zich vanmiddag in eigen huis op een onvoorstelbare manier op te pompen voor een toptreffen in de competitie. Ajax, dit seizoen nota bene teruggekeerd bij de Europese elite, kreeg een fors pak slaag: 6-2. Het is de grootste Klassiekerzege voor Feyenoord sinds 1964, toen Feyenoord met 9-4 won.

Eli Asser, schrijver van ‘t Schaep met de 5 Pooten en Citroentje met suiker, overleden

Eli Asser, schrijver van beroemde televisieseries als ‘t Schaep met de 5 Pooten en Citroentje met suiker, is zaterdag op 96-jarige leeftijd overleden.

Grote zoektocht naar overlevenden dambreuk in Brazilië, ruim driehonderd vermisten
De Braziliaanse autoriteiten gaan door met de zoektocht naar de overlevenden van de dambreuk bij een ijzermijn in de deelstaat Minas Gerais, waar dit weekeinde honderden mensen werden bedolven onder een modderstroom nadat een dam het had begeven.

Bendes overvallen Oegandese dorpen om meisjes te besnijden; VN sturen onderzoeksteam
Door oudere vrouwen geleide groepen mannen met hakmessen hebben de afgelopen weken dorpen in het oosten van Oeganda overvallen om meisjes en vrouwen te onderwerpen aan genitale verminking. Dit melden Oegandese media. De Verenigde Naties sturen een onderzoeksteam naar het gebied.

Video van de dag

Cyberexpert Rian van Rijbroek werd vorig jaar na een optreden in Nieuwsuur over cybercriminaliteit door de hele cyberwereld met de grond gelijk gemaakt. Later verdween ook haar boek uit de handel, wegens plagiaat. Genoeg reden voor een herkansing. En wel met haar nieuwe boek Unhacked. Klopt het wel wat daarin staat?

Vanavond op tv

Het idee was lang dat India de afgelopen jaren een wereldwijde grootmacht zou worden. VPRO’s Tegenlicht (NPO 2, 21.05 uur) richt zich op teleurgestelde Indiase jongeren, die worstelen met de droom die niet uitkwam. In Andere Tijden Sport (NPO 1, 22.20 uur) een portret van oud-bokser Rudi Lubbers. Hij wordt geïnterviewd in een Bulgaars gehuchtje aan de Zwarte Zee, waar hij en zijn vrouw leven als kluizenaars. Lubbers blikt terug op een mooie bokscarrière, met onder meer een memorabel gevecht tegen Muhammad Ali. Meer tv-tips vindt u hier.

Rudi Lubbers en Muhammad Ali. Beeld anp
Rudi Lubbers en Muhammad Ali.Beeld anp

Morgen in de krant

China bouwt windmolens in eigen land... en kolencentrales in de rest van de wereld
China is in hoog tempo bezig na het economisch wonder van de eeuw ook het klimaatwonder van de eeuw te bouwen. Nergens worden zoveel windmolens gebouwd en zonnepanelen geïnstalleerd als daar. Twee jaar geleden al kwam 35 procent van de Chinese elektriciteit van hernieuwbare bronnen: wind, zon en water. In Nederland is dat nu 14 procent.

Chinese kooplieden op staat in Huainan in de oostelijke provincie Anhui. Op de achtergrond staat een grote kolencentrale. Beeld Getty Images
Chinese kooplieden op staat in Huainan in de oostelijke provincie Anhui. Op de achtergrond staat een grote kolencentrale.Beeld Getty Images

Bob Angelo-penningwinnaar Kevin Jennings: ‘Het is toch een beetje de Gay Nobelprijs’
Het COC reikte zondag de Bob Angelo Penning uit aan Kevin Jennings. De Amerikaan begon in 1988 een netwerk van homo’s en hetero’s op zijn school. Het werd een wereldwijde beweging. ‘De Nashville-verklaring staat heel ver af van de kerk.’

Jurist Van de Nadort: defensie moet zélf op zoek naar militairen die ziek zijn door burnpits
Ferre van de Nadort heeft zich vastgebeten in de kwestie van vuilverbranding in de openlucht op legerkampen: de burnpits. Net als in de VS zijn er volgens de jurist en oud-militair in Nederland ‘veel militairen met klachten die daar mogelijk het gevolg van zijn’.

Rode sjaaltjes demonstreren tegen geweld van gele hesjes
Na elf gele zaterdagen kwam de zelfbenoemde ‘stille meerderheid’ van Frankrijk zondag met een respons. Het oosten van Parijs was het decor van de tegendemonstratie van de foulards rouges, de rode sjaaltjes. 10.500 actievoerders demonstreerden ‘voor de Republiek, tegen het geweld van de gele hesjes’. En, hoewel de organisatie het niet wilde uitspreken, voor de regering-Macron.

‘Mensen zijn over het paard getilde dieren’
‘Waarom zou een strandloper als de kanoet geen bewustzijn hebben?’ De vraag van Theunis Piersma verrast Fokke Obbema. ‘De zin van het leven gaat veel verder dan de mens.’

Het winkeltje van Henny: sommige elementen van de Mini Playbackshow staan in mijn ziel geëtst
Aaf liet haar kinderen kennismaken met de oermoeder aller talentenjachten: de Mini Playbackshow. ‘Sommige elementen van de Mini Playbackshow stonden in mijn ziel geëtst: Henny natuurlijk, het winkeltje van Henny, het eindlied. Van sommige dingen verbaasde het me dat ik ze was vergeten: dat er in de jury vaak een stier zat die Bulletje heette?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden