Elgar, Sibelius en Tsjaikovski

Helaas was de muziek te luid en werkte Sinajski's geestdrift averechts.

Radio Filharmonisch Orkest,

o.l.v. Vasili Sinajski, 29 juni Openingsconcert Robeco Zomerconcerten.

29/6, Concertgebouw, A'dam

Van de gangbare kledingvoorschriften trekt Pekka Kuusisto zich weinig aan. Over zijn zwarte hemd en broek draagt de 35-jarige violist een kaftanachtig gewaad dat wuft achter hem aan wappert bij het afdalen van de trap naar het podium. Kuusisto laat zien en horen dat hij geen doorsneemuzikant is en zich niet zomaar in een hokje laat duwen. Als een van de vaste gasten in de serie Robeco Zomerconcerten krijgt hij de komende maanden diverse malen de kans zijn veelzijdigheid te demonstreren.

Bij zijn optreden tijdens het openingsconcert van de reeks, afgelopen vrijdag, speelde hij de muziek die hem als Fin aan het hart gebakken is, het Vioolconcert van Sibelius. Aaiend en strelend trok hij de lange lijn van het eerste deel met intense zangerigheid uit zijn instrument, schiep donkere, klaaglijke in het langzame deel, en besloot het dansante, derde deel met spits en geaccentueerd spel. Hier drong hij diep door in de geest van de muziek, en realiseerde een weelde aan tussentinten, en nam hij risico's, zeker in de octaafverdubbelingen.

Voor Kuusisto's toegift spreidde het Radio Filharmonisch Orkest een bedje van zoemende bourdontonen, waarover de violist met spookachtig spel op de kam een Finse traditional neervlijde, waarvan hij zelf met een onaardse falsetstem de melodie meezong.

Overmorgen staat hij er weer met Paganini, later in de maand keert hij terug met een tangoprogramma, en in augustus met Vivaldi's Vier Jaargetijden. Daarmee is hij representatief voor het grensoverschrijdend karakter dat de hele serie Robeco Zomerconcerten kenmerkt. Klassieke muziek vormt de hoofdmoot - zo is er een mini-Beethovenfestival met pianist Ronald Brautigam. Opera Zuid brengt zijn succesvolle Madama Butterfly in een semi-scenische opvoering. Naast Nederlandse solisten als celliste Quirine Viersen en de violistes Simone Lamsma en Lisa Ferschtman staan buitenlandse sterren als celliste Sol Gabetta, pianiste Alice Sara Ott en de aloude coryfee, sopraan Nelly Miricioiu. Maar ook zijn er optredens van Cristina Branco en Carmen Souza en diverse jazzconcerten, waaronder een door het Metropole Orkest met Al Jarreau.

Vasili Sinajski, de Russische dirigent, wilde vasteen luchtige avond van dit openingsconcert maken, door Sibelius te omlijsten met Elgars In the South en een door hemzelf samengestelde suite uit Tsjaikovski's De schone slaapster. Helaas werkte zijn geestdrift averechts. Waar het juichend koper in Elgars ouverture nog werd getemperd door lome passages, ging Tsjaikovski's balletmuziek gebukt onder extreme luidheid, terwijl de lengte van Sinajski's selectie alleen maar benadrukte dat deze begeleidingsmuziek - ondanks die paar feeërieke momenten - in de concertzaal tekortschiet aan gewicht en substantie.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden