Elfstedentocht: ijs nog nergens dik genoeg

Giet it oan? Morgen wordt een cruciale dag, als de 22 rayonhoofden en het bestuur van de Vereniging De Friesche Elf Steden weer bijeenkomen om de kwaliteit van het ijs van de Elfstedentocht te bespreken. Duidelijk is dat het nu nog nergens de vereiste dikte van 15 centimeter heeft. Maar dé vraag is: zal de ijsgroei de komende dagen en nachten voldoende zijn?

ANP/Redactie
null Beeld ap
Beeld ap

De NOS ging bij de 22 rayons langs voor een controle van het ijs. Vooral in het zuiden en het westen van de route is nog lang geen sprake van 15 centimeter dik ijs. In Balk en Harlingen is het ijs slechts 6 centimeter dik. In Workum en Woudsend ligt maar 7 centimeter ijs. In Dokkum is het ijs met 13 centimeter het dikst.

Het wordt billen knijpen. Meteorologische diensten zijn somber over de weersverwachtingen. De nachten worden minder koud en donderdag kan aan de kust zelfs al even korte dooi toeslaan. Na het weekeinde lijkt het definitief gedaan met de kou. De Elfstedentocht moet op zondag worden gereden of de kans erop is voorlopig verkeken, meldde onder meer Weeronline.

De Vereniging De Friesche Elf Steden wil zich niet vastpinnen op een bepaalde dag. Maar het wordt spannend, beaamde voorzitter Wiebe Wieling vandaag. 'Het wordt een race tegen de klok.'

Op veel plekken langs de route werken vrijwilligers met man en macht om het ijs te verbeteren. Met ijstransplantaties worden wakken gedicht, er wordt water gespoten, slecht ijs wordt weggekrabd en overal wordt sneeuw geschoven. De rayonhoofden bekijken alternatieven als de oorspronkelijke route te slecht is. Zo is inmiddels besloten om de schaatsers tussen Stavoren en Hindeloopen, in de zuidwesthoek van Friesland, een andere traject te laten nemen. Ook een omleiding om Balk heen wordt overwogen.

Steeds meer Friezen beginnen stilletjes te geloven dat een Elfstedentocht er na 15 jaar wachten toch in zit. Zo heeft voetbalclub SC Cambuur het stadion in de Friese hoofdstad beschikbaar gesteld voor deelnemers. Het stadion wordt, als It giet oan heeft geklonken, omgebouwd tot hotel. Ook Heerenveen bouwt dan alle sporthallen om tot één grote hotelkamer.

De politie in Friesland heeft gewaarschuwd dat komend weekeinde mogelijk alle verloven worden ingetrokken. Het gaat om een 'voorwaarschuwing' voor het geval de Elfstedentocht doorgaat. 'Iedereen moet er rekening mee houden dat het kán gebeuren. En dan moet iedereen aan het werk', aldus een woordvoerder.

Ook de commercie plukt de vruchten van de elfstedenkoorts. Bij gemeenten langs de route komen honderden aanvragen voor een vergunning binnen van mensen die een kraampje met eten en drinken op willen zetten. Sonnema in Bolsward draait overuren om aan de vraag naar berenburg te voldoen. Sinds maandag, de dag nadat de rayonhoofden bijeen waren gekomen, is de vraag naar het alcoholische goedje alleen nog maar toegenomen, aldus een woordvoerder van Sonnema.

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden