Elfjarige jongen is jongste spijtoptant maffia ooit

Hij geldt als de jongste pentito, of spijtoptant, uit de Italiaanse geschiedenis. Elf jaar is de spijtoptant die de beruchte omerta, de zwijgcode van de maffia, heeft doorbroken om tegenover de Italiaanse justitie te getuigen. Een verklaring die niet alleen de vader van de jongen, maffiabaas Gregorio Malvaso, in de problemen heeft gebracht, maar ook tot bijna vijftig arrestaties heeft geleid in de afgelopen weken.

Iñaki Oñorbe Genovesi
null Beeld AP
Beeld AP

De jongen zou door zijn moeder zijn aangespoord om te getuigen. Nadat ze had ontdekt dat de vader, maffiabaas Malvaso, de jongen had ingelijfd bij de 'Ndrangheta, de machtige en gevaarlijke maffia uit Calabrië. Dit gebeurde toen Malvaso eind vorig jaar achter de tralies verdween bij de anti-maffia actie Eclips, waarbij tientallen arrestaties werden verricht.

Openbare aanklaagster Giulia Pantano van Reggio-Calabria ging er volgens de Italiaanse krant La Repubblica eens goed voor zitten. Maar ook zij had niet kunnen vermoeden dat de elfjarige jongen over zoveel informatie over de maffiaclan uit Calabrië, in de teen van de Italiaanse laars, zou beschikken. De jongen, die met een pistool kan schieten en drugs weet te herkennen, bleek bij vergaderingen van zijn vader te hebben gezeten en bij allerlei klussen van maffialeden te zijn meegegaan.

'Ik heb de drugs gezien, de wapens, vooral pistolen, nooit geweren. De drugs zag ik altijd in de garage, nooit daarbuiten', verklaarde de jongen zonder een spoor van twijfel om zijn gearresteerde vader nog verder in de problemen te brengen.

Maffiabaas Gregorio Malvaso, wiens elfjarige zoon een getuigenis heeft afgelegd tegen de 'Ndrangheta. Beeld Carabinieri  Reggio Calabria
Maffiabaas Gregorio Malvaso, wiens elfjarige zoon een getuigenis heeft afgelegd tegen de 'Ndrangheta.Beeld Carabinieri Reggio Calabria

Simkaart

De jongen gaf ook de simkaart van de mobiele telefoon van zijn vader. Die had in een telefoon gezeten die hij gebruikte om contact te leggen met andere leden van de maffiaclan, maar ook bevriende ondernemers en plaatselijke politici. Het leidde onlangs tot onder meer de arrestatie van de locoburgemeester Santo Cieli van het plaatsje Rosarno en raadgever van de oppositie Giovanni Pantano.

Volgens de Italiaanse justitie verblijft de jongen, samen met zijn moeder en twee jongere broertjes, al vier maanden op een geheime locatie. In afwachting van het proces tegen zijn vader en de andere leden van de maffiaclan. Daarna is het de bedoeling dat de jongen, die door het doorbreken van de omerta de wraak van de maffia kan verwachten, een nieuwe identiteit zal krijgen.

Kritiek

Intussen lijkt niet iedereen blij dat de elfjarige jongen als kroongetuige van de Italiaanse justitie in een zaak tegen de maffia wordt afgeschilderd. Hoewel zijn naam en verdere identiteit niet openbaar zijn gemaakt, uitte senator Carlo Giovanardi stevige kritiek dat de getuigenis van de elfjarige maffiajongen in de media terecht is gekomen. Antonio Marziale, voorzitter van het observatorium voor de rechten van minderjarigen, sprak van een 'zeer roekeloze en gevaarlijke actie'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden