Elf wetenswaardigheden over Queen Elizabeth

Vandaag passeert koningin Elizabeth haar betovergrootmoeder Victoria als langst regerende vorst uit de Britse geschiedenis; ze zit 63 jaar op de troon. De dag wordt evenwel niet uitbundig gevierd in het Verenigd Koninkrijk. Voor de koningin zelf lijkt het 'business as usual': ze opent gewoon een spoorlijn. Het koningschap van Elizabeth Alexandra Mary Windsor in elf wetenswaardigheden.

Beeld ANP

1. De Queen heeft dertien premiers van advies gediend, van Winston Churchill, haar mentor, tot David Cameron. De wekelijkse ontmoetingen met de bewoner van 10 Downing Street is het onderwerp van het succesvolle West End-toneelstuk The Audience. Het schijnt dat ze het beste op kon schieten met de socialist Harold Wilson. Tony Blair lag haar minder, al was het maar omdat hij zijn wekelijkse bezoek aan het paleis een dag verplaatste zodat hij zich beter kon voorbereiden op de Kamervragen. De door zijn regering georganiseerde millenniumviering in de Dome onderging ze als een marteling.

2. De Queen heeft nooit een interview gegeven. Haar stem kennen de Engelsen vooral van de troonredes en de Kersttoespraken. Wat ze precies denkt is het best bewaarde geheim van het Verenigd Koninkrijk. Wat wel bekend is: ze kan als geen ander mensen nadoen.

3. De Queen heeft in die 63 jaar weinig fouten gemaakt. Wel heeft ze enkele keren te traag gereageerd op schokkende gebeurtenissen. Achteraf gezien had ze in 1966 beter meteen kunnen afreizen naar het Welshe mijnwerkersdorpje Aberfan, dat bedolven was geraakt onder een enorme berg afval van een steenkoolmijn. 144 mensen vonden de dood, waaronder 116 kinderen. In 1997 kreeg ze veel kritiek omdat ze zich na de dood van Diana met haar familie had opgesloten in Balmoral Castle. Haar onderdanen, en de pers, smeekten de vorstin om naar Londen te komen om medeleven te tonen.

Van links naar rechts: prinses Elizabeth, koningin Elizabeth, premier Winston Churchill, koning George VI en prinses Margaret op het balkon van Buckingham Palace in 1945.Beeld AP

4. De Queen is de Queen niet zonder haar trouwe echtgenoot Philip, de man op wie ze als 13-jarige meisje dolverliefd was geworden. Hij is de rots in haar leven, de enige persoon bij wie ze geheel zichzelf kan zijn. Met komische en politiek incorrecte opmerkingen steelt 'Phil the Greek', zoals hij soms liefkozend wordt genoemd, vaak de show tijdens plichtplegingen. De 94-jarige is de langst dienende prins-gemaal uit de Britse geschiedenis.

5. De Queen is 133 keer geportretteerd, vaak met tegenvallend resultaat. 'Ze is niet moeilijk, maar wel moeilijk om te schilderen', verklaarde June Mendoza, die de monarch vijf keer op doek heeft vastgelegd. De meeste tijd kreeg Lucian Freud: 36 uur maar liefst zat ze voor hem stil. Ze genoot van de sessies omdat ze met deze schilder een grote hobby deelt: paardenrennen.

6. De Queen heeft de moderne geschiedenis voorbij zien komen, waaronder de eerste beklimming van de Mount Everest, de eerste computer, de eerste reageerbuisbaby, het eerste transatlantische telefoongesprek, de bouw van de eerste kerncentrale, het eerste minirokje, de eerste vlucht van de Concorde, de eerste man op de maan, de eerste kleurentelevisie en de eerste aflevering van Coronation Street.

Koningin Elizabeth geeft haar speech bij de jaarlijkse Staatsopening van het Parlement in Londen, 2008. Naast haar zit prins Philip.Beeld ANP

7. De Queen is door de jaren iets volkser gaan spreken, zo heeft de taalkundige Jonathan Harrington na een lang onderzoek ontdekt. 'Citay' is gaandeweg 'citee' geworden, 'dutay' 'dutee' en 'hame' home'.

8. De Queen heeft 116 landen bezocht voor een staatsbezoek. Opvallende afwezigen op de lijst zijn Egypte, het land van de farao's en Griekenland, het land van haar eega. Het belangrijkste bezoek vond in 2011 plaats, toen ze voor het eerst in officiële gedaante Ierland bezocht. Ze beschouwt dit als een van de hoogtepunten uit haar tijd als koningin.

9. De Queen heeft in al die landen honderden cadeaus gehad. Niet altijd even bruikbaar. Het is de vraag of ze ooit het ijshockeyshirt heeft gedragen dat ze in Canada kreeg. En wat zou er met de cowboylaarzen zijn gebeurd die ze in de Verenigde Staten in ontvangst mocht nemen?

Koningin Elizabeth plant een boompje in de tuin van Hillsborough Castle te Belfast tijdens een staatsbezoek in Ierland in 2014.Beeld ANP

10. De Queen staat bekend om haar gastvrijheid. Ze is alleen 'not amused' wanneer een gast over een haar corgies struikelt. Ze is immers dol op haar hondjes. Menig gast heeft tot zijn verbazing gezien hoe de koningin tijdens een maaltijd, heel discreet, soms een stukje eten onder de tafel legt.

11. De Queen heeft weinig last gehad van republikeinen. Haar bekendste opponenten waren misschien wel The Sex Pistols, die zich ten tijde van de viering van het Zilveren Jubileum in 1977 bezondigden aan majesteitsschennis door de baanbrekende single God Save the Queen uit te brengen. Ruim 38 jaar later zit Elizabeth nog steeds op de troon. Johnny Rotten maakt tegenwoordig reclame voor boter.

Koningin Elizabeth in 1998 met een door haar zelf gefokte corgi.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden