Nieuws

Elf jaar cel voor ‘Rico de Chileen’ wegens witwassen en beramen van moorden

Richard R. moet elf jaar de cel in. De rechtbank in Amsterdam acht bewezen dat ‘Rico de Chileen’ een van de leiders was van een criminele organisatie die moorden beraamde en crimineel geld witwaste.

Rik Kuiper en Wil Thijssen
‘Rico de Chileen’ is een van de kopstukken van de Nederlandse onderwereld. Beeld
‘Rico de Chileen’ is een van de kopstukken van de Nederlandse onderwereld.

Het Openbaar Ministerie (OM) had veertien jaar celstraf geëist.

Het OM beschuldigde R. ervan aan het hoofd te hebben gestaan van een criminele bende die liquidaties pleegde en crimineel geld witwaste. Met het verdiende geld zou hij een luxe leven hebben geleid in dure appartementen en hotels in onder meer Spanje, Zuid-Amerika en Dubai. De rechtbank acht dat bewezen.

Voor de beschuldiging dat R. zich bezighield met drugshandel is volgens de rechtbank onvoldoende bewijs. De rechtbank woog ook de lange duur van het proces mee bij de bepaling van de strafmaat. R. werd op 21 maart 2018 op verzoek van de Nederlandse autoriteiten door Chili uitgeleverd. Sindsdien zit hij vast.

Dodenlijst

De rechtbank concludeert in navolging van het OM dat R. een crimineel driemanschap vormde met Ridouan T., de hoofdverdachte in het Marengo-proces, en Naoufal ‘Noffel’ F., die een levenslange celstraf uitzit voor een liquidatie in Almere.

Het OM baseerde de aanklachten op een grote hoeveelheid ontsleutelde cryptofoonberichten, waarin R. onder meer samen met Ridouan T. ‘op koelbloedige wijze’ over leven en dood zou hebben beslist.

Volgens de aanklagers trokken Richard R. en Ridouan T. lange tijd gezamenlijk op in het afwerken van een dodenlijst en boden ze elkaar over en weer hulp aan. Zo zouden ze de moord op misdaadblogger Martin Kok hebben besproken. Die liquidatie is volgens het OM uiteindelijk uitgevoerd door leden van de organisatie van Ridouan T.

Wapens

Het onderzoek naar R. begon in 2017, nadat bij de politie een tip was binnengekomen dat de verdachte opdracht zou hebben gegeven zes personen te liquideren. In het onderzoek trof de politie bij de doorzoeking van een woning in Amstelveen bijna 1,5 miljoen euro in contanten, deels verborgen in een schoenendoos.

Bij andere doorzoekingen trof de politie onder meer vuurwapens, munitie en een geldtelmachine aan. In twee woningen vond de politie een gedetailleerde financiële administratie die, zo stelde het OM, inzicht biedt in de geldstromen van de drugshandel waar R. bij betrokken was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden