Elf doden bij brand in gevangenis Schiphol

Bij een brand in de nacht van woensdag op donderdag in een cellencomplex op Schiphol zijn elf gevangenen om het leven gekomen. Er zijn vijftien gewonden. Acht gedetineerden zijn ontsnapt. De marechaussee en de politie zijn naar hen op zoek....

ANP

Van de vijftien mensen die naar het ziekenhuis werden gebracht konden er elf weg na behandeling. Vier anderen verblijven nog steeds in het ziekenhuis, een van hen is zwaargewond. Een gewonde is met brandwonden naar het ziekenhuis overgebracht, de anderen voor aantasting van de luchtwegen.Dat is bekendgemaakt tijdens een persconferentie op Schiphol.

De elf doden zijn allemaal mensen die in vreemdelingenbewaring zaten. De marechaussee en de politie waren donderdagmiddag nog op zoek naar acht illegalen die zijn weggelopen na de brand. Daarbij wordt onder meer een helikopter ingezet.

De brand is even na middernacht ontstaan. Rond 03.00 uur had de brandweer de vuurzee onder controle. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Het was de tweede keer dat brand in het gebouw was. De eerste keer was kort voor de oplevering, eind 2002.

In het cellencomplex zitten voornamelijk bolletjesslikkers, illegalen en mensen die aan de grens geweigerd zijn. Op het moment van de brand zaten 350 gedetineerden gevangen, waarvan er 43 zich in de vleugel bevonden die vlam vatte.

Meteen na de brandmelding door een automatische meldinstallatie om 00.06 uur vond een forse inzet van hulpdiensten plaats. De brand greep zeer snel om zich heen in het complex.

Tegenover Radio 1-Journaal had een gedetineerde kritiek op de bewakers. Toen gedetineerden al rook roken, wilden de bewakers dat volgens hem aanvankelijk niet geloven en zeiden ze dat er niets aan de hand was. ‘We bleven opgesloten. We kregen last van onze keel’, zei de gedetineerde. Daarna hebben gevangenen tegen de deur getrapt en geschreeuwd. Ook raakten ze in paniek, verklaarde de gevangene.

Donderdagochtend is begonnen met het overplaatsen van de gevangenen naar andere gevangenissen. In totaal 150 gedetineerden worden overgebracht naar gevangenissen elders in het land: 100 gaan er naar Zeist en vijftig naar de bajesboot in Rotterdam. Waar de andere gedetineerden heen gaan, is nog niet bekend. Bij het getroffen cellencomplex is medische en psychologische hulp aanwezig voor de betrokkenen.

Hulpverleners hebben gedaan wat gedaan kon worden tijdens en na de bestrijding van de brand in het cellencomplex van Schiphol in de nacht van woensdag op donderdag. Hulpdiensten, marechaussee en brandweer waren zo snel als mogelijk ter plaatse, aldus Donner.

Premier Balkenende heeft donderdag de brand in het cellencomplex op Schiphol ‘verschrikkelijk’ genoemd. ‘Ik ben geschrokken van een ramp met deze omvang. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden.’ Balkenende wacht verdere gegevens over de toedracht af.

Op de vraag of de brand extra tragisch is omdat het zich heeft afgespeeld in een cellencomplex, zei Balkenende: ‘Elke brand is dramatisch. Op dit moment denk je aan de levens die verloren zijn gegaan.’

Balkenende zei dit voorafgaande aan de vergadering van de staats- en regeringsleiders van EU-landen die donderdag in Londen plaatsvindt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden