Elettra Rossellini Wiedemann

De dochter en kleindochter van twee fameuze actrices is zelf model en toegewijd studente...

Het was dat ik in New York aan haar werd voorgesteld, anders had ik fotomodel Elettra Rossellini Wiedemann niet vanzelf herkend. De donkerharige jongedame met de serieuze blik uit de G-Star-reclamecampagne die momenteel in de tijdschriften staat en op heel de aarde op straatposters is te zien, was in het echt een vriendelijke 26-jarige blondine van 1 meter 79. Ze had een ietwat dromerige blik in haar ogen.

Mijn vraag aan Elettra was of behalve uiterlijk ook goede smaak erfelijk is. Haar moeder, actrice en model Isabella Rossellini, geldt als een fijnzinnige dame. Elettra’s oma was Ingrid Bergman; eveneens geen verkeerd rolmodel, hoewel al overleden toen Elettra geboren werd.

‘Smaak leer je niet van je ouders’, zei Elettra. ‘Althans niet als je in New York opgroeit. In New York krijg je je opvoeding op straat, en smaak steek je bij je vrienden op.’ Ze ging naar de school van de Verenigde Naties, sowieso een plek waar ‘iedereen een eigenaardig levensverhaal had’.

Ze liep als kind ook bepaald niet in de Yves Saint Laurents en Chanels van moeder Isabella. ‘Ik was nogal jongensachtig. Tot verdriet van mijn moeder, ze vond me helemaal niet stylish.’ Kwam bij dat Elettra een kromme rug had. Daarom zat ze haar gehele tienertijd in een orthopedisch korset gesnoerd.

Toch een opmerkelijke carrièremove dan, richting modellenbestaan. Ze zei dat de ruige spijkerbroekenlook van G-Star daarom wel goed bij haar paste. Vandaag droeg ze overigens een jurkje en zag ze er erg elegant uit.

‘Ik ben wel onder de indruk van de creativiteit van mensen in de modewereld’, zei ze. ‘Ik zou het zelf nooit kunnen. Ik ben niet creatief. Ik denk totaal lineair.’

Waarna we ijlings van gespreksonderwerp veranderden. Isabella studeert biomedische wetenschappen, een studierichting waarvan ik nog nooit gehoord had, maar die Elettra vooral boeide omdat hij het effect van wetenschappelijke bevindingen op de samenleving onderzocht. Momenteel zat ze tot over haar oren in Strength In What Remains, het nieuwste boek van Pulitzerprijswinnaar Tracy Kidder, over een overlevende van de genocide in Burundi. Ook een absolute aanrader, aldus Elettra, was Kidders oudere boek Mountains Beyond Mountains, de biografie van antropoloog Paul Farmer.

Zo waren we met een paar stappen mijlenver van Elettra’s modellenbestaan verwijderd. (‘Ik studeer in vliegtuigen en taxi’s.’) Maar een wonder geschiedde toen ik mijn camera tevoorschijn trok. Elettra schakelde in een split second over in de modellenplooi en toverde een fotogenieke blik op haar gezicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden