Elementen voor een originele invalshoek

Een keer per maand portretteert Hans van der Meer Nederland

De ijd dat alles moest wijken voor nieuwbouw ligt achter ons, in de architectuur duikt het verleden steeds vaker op in het heden. Of deze ontwikkeling voortschrijdend inzicht genoemd kan worden weet ik niet, maar stel dat we een halve eeuw eerder zo dachten. De Gemeente Amsterdam zou van architect Marius Duintjer hebben kunnen eisen delen van de galerij van het Paleis voor Volksvlijt in de nieuwbouw van de Nederlandse Bank te verwerken. Het Paleis aan het Frederiksplein dateerde van 1864 en brandde in 1929 af, maar de bijbehorende wonderschone galerij die de tuin omsloot was daarbij gespaard gebleven. Die werd in 1960 alsnog gesloopt, om plaats te maken voor het armzalige bankgebouw dat er nu staat. Je bent toch benieuwd hoe Duintjer dat zou hebben aangepakt en of het historische karakter van die plek daarmee nog enigszins bewaard was gebleven.


Dat laatste was in elk geval wel het idee van de inwoners van Coevorden, die vijf jaar geleden nauw betrokken waren bij de bouw van een nieuw multifunctioneel gemeentehuis. Zij gaven te kennen twee karakteristieke panden die op de bouwlocatie aan het Kasteel stonden graag te behouden. De architect kreeg dan ook de opdracht mee op zijn minst de gevels te laten terugkeren in het ontwerp. Door een brand en andere tegenslag moesten de panden alsnog worden gesloopt. Slechts een paar originele elementen konden worden verwerkt bij de bouw van de gevels, die volgens een voorlichtster van de gemeente exact hetzelfde uiterlijk hebben als de oorspronkelijke versies. Achter deze gevels bevinden zich moderne werkplekken en vergaderruimten.


Zou dit nu zijn wat de bevolking van Coevorden voor ogen had, toen zij de wens uitsprak het historische karakter van de locatie te willen behouden? Ondanks alle goede bedoelingen lijkt er toch iets definitief verloren te zijn gegaan.


Deze aanblik doet mij denken aan het verhaal van Tanja, het nijlpaard van Artis. De geest van Tanja verliet op kerstochtend 2009 haar machtige lichaam. Dat is nu opgezet en wordt in Artis tentoongesteld. Maar haar ziel zal er nooit meer in terugkeren.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden