Elektronische neus voor verse vis maakt eind aan alle twijfel

Kok Henk Savelberg waarschuwde er jaren geleden al voor: door de schaalvergroting van de Nederlandse visserij zijn de dagbootjes weggesaneerd....

ERWIN WIJMAN

De vis is te lang onderweg om vers bij de Nederlander op zijn bord te komen. En die koopt al zo weinig vis - vorig jaar voor de vishandel de aanleiding tot het introduceren van een hygiënecode, die het vertrouwen van de consument moet vergroten. Maar of die code helpt? Aan maar liefst 77 procent van de verse zeevis in de Nederlandse winkel mankeert wel iets, bleek deze week uit het onderzoek van de Consumentenbond.

Maar hoe weten we nou of een te verschalken scholletje nog een beetje vers is? Oké, er zijn de bekende tips: bolle ogen, zwarte pupil, doorschijnend netvlies. Let ook op donkerrode of helderrode kieuwen. De huid moet glanzend zijn. Stinken mag niet. Maar daar weet de visboer wel raad mee: een badje met een lichte chlooroplossing, wèg vieze geur. Een kwastje met olie eroverheen, wèg doffe huid.

Maar de Fish Checker, een heuse visversheidmeter, maakt een eind aan elke twijfel. Het is een elektronische neus voor verse vis. Het handzame apparaat laat in een oogopslag zien hoe het met de versheid van alle mogelijke vissoorten en visfilets met een geschubde huid is gesteld. Op ingevroren of gebakken vis werkt het niet. Het ding doet denken aan een tv-afstandsbediening. Er zitten twee elektroden op. Die houd je midden op de vis, even wrijven, en binnen enkele seconden wordt de elektrische spanningsweerstand van de vochtige vissehuid gemeten. Indicatielampjes (een rood, oranje en groen LED'je) geven de kwaliteit van de vis aan.

T. de Boer van leverancier RT Electronics presenteerde de Fish Checker vorig najaar op de vakbeurs Vis in de Amsterdamse RAI. 'Ik was de enige op de beurs met bedorven vis.' De 'verse' schol uit zijn bak met ijs moest van het rode lampje resoluut naar de afvalbak.

Veel restauranthouders gebruiken de verkeerslicht-tester inmiddels. De Boer: 'Als het groene lampje brandt, kan de vis nog enkele dagen blijven liggen. Oranje betekent dat die vandaag op het bord moet en rood, die is voor het personeel.' Ook tussenstanden zijn mogelijk: een niet meer superverse roodbaars bijvoorbeeld licht groen-oranje op.

De in IJsland ontwikkelde checker is vis- en visverkoper-vriendelijk. Als de Keuringsdienst van Waren twijfelt aan de versheid van een partijtje wijting, wordt er een chemische testmethode op losgelaten. Er blijft dus niets van over, en ook de vis die wel vers blijkt te zijn, kan niet meer verkocht worden.

De prijs van de vers-scanner, bijna vierhonderd gulden exclusief BTW, is nog wat aan de hoge kant - zelfs voor de Vaderdag-vader die alles al heeft. De visverkoper die zijn vis en zijn klant serieus neemt, hangt dus zo'n apparaatje boven zijn toonbank. De klant die het licht op rood ziet springen, gooit de op het oog smakelijke zalmforel gewoon terug.

Erwin Wijman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden