'Elektronisch toezicht werkt niet bij vandaal'

Elektronisch huisarrest is niet geschikt voor hooligans. Het middel is te zwaar voor voetbalvandalen en voegt weinig toe aan een stadion- en drankverbod....

De Kamerleden Rijpstra (VVD) en Atsma (CDA) stelden vorige week voor om gevaarlijke hooligans tijdens voetbalwedstrijden aan huis te kluisteren met een elektronische enkelband. Het zendertje van de enkelband staat in verbinding met een ontvanger in het huis van de hooligan. Zodra deze meer dan veertig meter van de ontvanger is verwijderd, slaat het apparaat alarm.

Lameijer: 'Elektronisch huisarrest is een aanzienlijke vrijheidsbeperking, die alleen gebruikt moet worden bij mensen voor wie het echt nodig is.' Door deelname aan de proef heeft hij ervaren dat het huisarrest een zware psychische belasting betekent voor de gestrafte en diens omgeving.

Elektronisch toezicht wordt nu vaak gekoppeld aan een voorwaardelijke straf van zes tot twaalf maanden, die bij een zwaar delict wordt opgelegd naast de onvoorwaardelijke celstraf. Hooligans krijgen echter zelden zo'n lange straf. 'Alleen in het geval van een poging tot doodslag of een steekpartij komt een voetbalvandaal in aanmerking voor elektronisch huisarrest', aldus Lameijer.

De rechter waarschuwt echter dat het elektronische toezicht op niets uitdraait als de verdachte zelf niet gemotiveerd is om mee te werken. Wie toch zijn huis verlaat, is namelijk niet te traceren. Bovendien heeft de reclasseringsambtenaar die toezicht houdt, nu nog meerdere provincies onder zijn hoede. Er zal dus meer mankracht nodig zijn om elektronisch huisarrest op grotere schaal toe te passen. Ook zijn er technici nodig om de enkelband en de ontvanger te installeren.

Elektronisch toezicht wordt meestal opgelegd wanneer een celstraf te zwaar is en een werkstraf te licht. De duur van het huisarrest is meestal een aantal maanden. Dat is voor een voetbalvandaal, die slechts tijdens een wedstrijd van de straat moeten blijven, veel te lang.

De mogelijkheid om elektronisch huisarrest op te leggen, bestaat pas sinds 1 december 1999. De rechtbank in Breda heeft er pas één keer gebruik van gemaakt. Lameijer denkt dat deze straf in de toekomst vaker zal worden opgelegd. 'Maar we zijn er nu nog mee aan het experimenteren. Laten we deze methode vooral gebruiken bij zware delicten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden