Elektronica moet truck op de weg houden

Zes vrachtwagens waren donderdagochtend betrokken bij een ongeluk in de Drechttunnel op de A16 richting Rotterdam. Een proefproject van het ministerie van Verkeer en Waterstaat moet de kans op dit soort incidenten verkleinen....

Jochem Lybaart

De komende acht maanden rijden drieduizend vrachtwagens met een ‘anti-ongevalsysteem’. Ook wordt een zwarte doos geïnstalleerd die de voertuigbewegingen registreert. Terwijl black box associaties oproept met vliegtuigcrashes, is het hier de bedoeling dat de trucks juist niet botsen.

In de proef worden vijf anti-ongevalsystemen getest. De Adaptive Cruise Control grijpt in als de trucker niet genoeg afstand houdt. Zo kunnen kop-staartbotsingen worden voorkomen. Voor botsingen in de flank is er de Lane Departure Warning Assist, een systeem dat een signaal geeft als de bestuurder van de rijbaan afraakt. Zo zijn er nog drie apparaten met indrukwekkend klinkende Engelse namen.

‘Bij 15 procent van de dodelijke verkeersongelukken is een vrachtwagen betrokken’, aldus het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Met de nieuwe technologie tracht het departement dit aantal terug te dringen. Bijkomend voordeel: minder ongelukken betekenen minder files.

De test maakt deel uit van FileProof, een verzameling plannen om het fileprobleem aan te pakken. Volgens projectleider filevermindering Molenkamp van het ministerie wordt er al meer gedaan. ‘Zo zijn er calamiteitenschermen tegen de kijkfiles. Ook is er een bonusregeling voor bergers die sneller auto’s met blikschade van de weg halen.’

Gemiddeld ontstaan er 210 files per jaar door ongelukken met vrachtauto’s. ‘Die krijgen een hoop aandacht in het nieuws, maar de facto is hun aandeel in de filevorming niet zo groot’, zegt Henk Meurs, hoogleraar ruimtelijke ontwikkeling en mobiliteit aan de Radboud Universiteit Nijmegen. ‘Als er een ongeval gebeurt, zijn de files relatief lang.’ Ook voor de Drechttunnel stond gisteren een lange file.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden