Elektrisch stepje mag eindelijk de weg op

Na lange en vele debatten in de Tweede Kamer ziet het ernaar uit dat een oplossing is gevonden voor het elektrische stepje, de Segway....

Daarmee lijkt ruim anderhalf jaar gesteggel over een stepje achter de rug. ‘Dat is een geweldige overwinning op de bureaucratie’, aldus het PvdA-Kamerlid Lia Roefs dat drie keer over de kwestie debatteerde. De Segway was symbool geworden voor ‘de stroperigheid op het ministerie van Verkeer en Waterstaat’ (SP) of ‘de kloof tussen politiek en burger’ (VVD).

De ministers kondigen nu aan dat vanaf juli de elektrische step legaal mag rijden op de openbare weg en het fietspad, met een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Gehandicapten mogen met een maximale snelheid van 6 kilometer per uur wel op de stoep rijden, schrijven de ministers in de brief.

Vorige maand leek het er juist op dat de legalisering van de Segway nog ten minste anderhalf jaar op zich zou laten wachten. Hirsch Ballin legde de Kamer (die in meerderheid vóór de step was) uit dat voor legalisering wetten aangepast moet worden. Dat duurt nu eenmaal anderhalf jaar in Nederland. Verkeersminister Eurlings toonde zich altijd voorstander van de Segway die hij omschrijft als ‘geinig apparaat’. Maar hij legde zich neer bij de conclusies van zijn collega Hirsch Ballin op Justitie.

PvdA’er Roefs en VVD-Kamerlid Paul de Krom vonden die uitleg te bureaucratisch, en dienden samen een voorstel in de Segway toch te legaliseren – wetgeving of geen wetgeving.

Aan die wens komen de ministers nu tegemoet. Speciaal voor de Segway komt een ontheffing. De step moet nog wel een soort van registratie krijgen. Gedacht wordt aan een kenteken-achtige constructie.

De VVD’er De Krom complimenteert de bewindspersonen uitbundig voor hun oplossing: ‘Zij steken hiermee hun nek uit en dat verdient waardering.’ Maar toch ook nog een sneer: ‘Het is wel jammer dat het zo lang heeft moeten duren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.